Foto: DELFI

Elektrības cenu samazinājumu Latvijā var sagaidīt ap 2015. un 2016.gada miju, ceturtdien preses konferencē par elektrības tirgus atvēršanu mājsaimniecībām sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Rolands Irklis.

Viņš stāstīja, ka patlaban Latvijā elektrības cena tirgū ir nemainīga jau vairākus gadus, kopš pievienojāmies "Nord Pool" biržai, taču līdz šim šo cenu izjuta tikai juridiskās personas, turpretī Latvijas mājsaimniecības to nav izjutušas.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs iepriekš prognozēja, ka pēc 2015.gada 1.janvāra mājsaimniecībām prognozējamais elektroenerģijas cenu pieaugums varētu būt 15-30% apmērā. Savukārt Irklis uzsvēra, ka elektrības cena mājsaimniecībām varētu samazināties pēc tam, kad tiks pabeigti lielie reģionālie starpsavienojumu projekti.

"Pirmais, ko varam gaidīt nākamā gada nogalē vai 2016.gada pirmajā pusē, ir Lietuvas un Zviedrijas savienojums, kad, pieslēdzoties jaudīgam tīklam, mums būs piekļuve ievērojami lētākai Zviedrijas enerģijai," informēja SPRK pārstāvis.

Savukārt cenu samazinājuma efektu var slāpēt plānotais savienojums starp Poliju un Lietuvu, jo Polijā elektrības cena ir augstāka nekā Zviedrijā.

"Līdz ar to daļu no efekta, ko iegūsim caur lētāku elektrību no Zviedrijas, varētu nodzēst tieši Polijas nedaudz dārgākā elektrība. Būtībā šie abi starpsavienojumi Latvijai ļaus piekļūt lētākai elektrībai," uzsvēra Irklis.

Jau ziņots, ka mājsaimniecībām prognozējamais elektroenerģijas cenu pieaugums pēc 2015.gada 1.janvāra varētu būt 15-30% apmērā, šodien preses konferencē teica Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

Iepriekš tika ziņots, ka šā gada sākumā gatavību tirgot elektroenerģiju bija izteikuši četri tirgotāji, turpretī patlaban - jau septiņi. No tiem tikai trijiem - AS "Latvenergo" ar "Elektrum" produktu līniju, SIA "Baltkom" un SIA "Win Baltic" - jau ir spēkā esoši piedāvājumi. Savukārt pārējie tirgotāji ar saviem elektrības piedāvājumiem iepazīstinās līdz gada beigām vai nākamajā gadā.

Tajā pašā laikā EM pārstāvis uzsvēra, ka elektrības cenu kāpums nevar būt par pamatu citu preču un pakalpojumu cenu kāpumam, jo lielie komersanti elektroenerģiju jau iegādājas brīvajā tirgū kopš 2008.gada, bet vidējie un mazie komersanti - kopš 2012.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!