Foto: Pixabay
Elektrodrošība ir svarīgs faktors ēkas un cilvēku drošībai, un vienlaikus tā var ietekmēt arī apdrošinātāju lēmumus par atlīdzību izmaksu klientiem. Gadījumā, ja apdrošinātā īpašumā ir noticis ugunsgrēks, kura iemesls ir elektrība, apdrošinātāji analizēs arī obligāto elektrodrošības prasību ievērošanu, un to pārkāpums var novest pie atlīdzības izmaksas atteikuma vai samazinājuma, atgādina Latvijas Apdrošinātāju asociācija.

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta datiem 2021. gadā Latvijā kopumā notika 6717 ugunsgrēki, no tiem 1952 – dzīvojamās mājās. Ugunsgrēkos gāja bojā 103 cilvēki un cieta vēl 257 cilvēki. Īpaši bēdīgu šo statistiku padara salīdzinājums ar iepriekšējo gadu – 2020. gadā valstī kopumā bijuši 6970 ugunsgrēki, no tiem 1957 – dzīvojamās mājās. Bojā ugunsnelaimēs gāja 83 cilvēki un vēl 273 cieta. Tas liecina, ka situācija ar ugunsdrošību dzīvojamās mājās divu gadu laikā nav uzlabojusies.

Pēc apdrošinātāju aplēsēm, aptuveni katru trešo ugunsgrēku Latvijā izraisa problēmas ar elektrību – nedroša elektroinstalācija, īssavienojumi, pārslogotas un novecojušas elektroinstalācijas vai bojātas elektroierīces.

"Apdrošinātāji parasti saskaras ar cilvēku pēc tam, kad ir notikusi kāda nelaime. Un mums diemžēl reizēm nākas būt sliktajiem un šādā smagā brīdī vēl teikt – jums apdrošināšanas atlīdzība nepienākas vai tā tiks samazināta. Tas ir nepatīkami, bet godīgi – katrai pusei, arī klientam, ir pienākumi. Īpašuma apdrošināšanas līgumi parasti paredz klientiem pienākumu ievērot Latvijā spēkā esošās ugunsdrošības prasības. Tādēļ skaidrs, ka apdrošinātājs detalizēti analizēs ugunsnelaimes iemeslus un to, cik atbildīgi pats īpašnieks ir rūpējies par savu mājokli," atgādina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Svarīgākās ugunsdrošības prasības, kas jāievēro savā mājā vai dzīvoklī:

  • reizi 10 gados sertificētam speciālistam jāveic elektroinstalācijas pārbaude;
  • obligāts dūmu detektors un ugunsdzēšamais aparāts;
  • dabiskās ventilācijas kanāls jāpārbauda ne retāk kā reizi 3-5 gados;
  • katru gadu pirms apkures sezonas sākumā jātīra dūmenis.

Papildu ieteikumi, kas palīdzēs dzīvot droši savā mājoklī:

  • nepārslogot elektrotīklu, izmantot tehniskajiem parametriem atbilstošas elektroierīces;
  • neizmanto bojātas un nokalpojušas elektroierīces;
  • pārbaudīt elektroinstalācijas tehnisko stāvokli arī kāpņutelpā daudzdzīvokļu mājā;
  • sargāt rozetes no maziem bērniem;
  • ieteicami strāvas noplūdes automātslēdži virtuvē un vannas istabā;
  • privātmājām noteikti ieteicams arī zibensnovedējs.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!