Foto: Pixabay
Aizvadītajā nedēļā Baltijas tirdzniecības apgabalu un "Nord Pool" sistēmas cenas pieauga, liecina AS "Latvenergo" sniegtā informācija.

Augstākā elektroenerģijas cena Baltijas valstīs bija Lietuvā, kur tā sasniedza 202,35 EUR/MWh.

Latvijā elektroenerģijas cena pieauga līdz 183,00 EUR/MWh, bet Igaunijā tā bija 146,29 EUR/MWh. Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cena pieauga līdz 158,16 EUR/MWh.

Aizvadītajā nedēļā vēsāku laikapstākļu rezultātā elektroenerģijas pieprasījums "Nord Pool"reģionā kāpa par 10%. Turklāt Ziemeļvalstīs norisinās atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 75%, veicinot elektroenerģijas cenu palielināšanos. Tajā pašā laikā vēja elektrostaciju izstrāde Ziemeļvalstīs pieauga par 17%, lai gan Baltijā tā kritās par 60%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Ietekmi uz cenām Baltijā atstāja arī par 15% zemākas enerģijas plūsmas no Somijas, kā arī Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala enerģijas plūsmu kritums par 59%, salīdzinot ar iepriekšējās nedēļas datiem.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš kāpa līdz 7872 GWh, un izstrādes apjomi pieauga līdz 7823 GWh.

Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, pieauga par 3% līdz 511 GWh. Latvijā kopā tika patērētas 129 GWh elektroenerģijas, kas ir par 4% vairāk nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš arī pieauga par 4% un bija 156 GWh. Arī Lietuvā patēriņš pieauga par 2% līdz 226 GWh.
Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 11%, tika saražotas 367 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 6% līdz 156 GWh. Tikmēr Igaunijā ražošanas apjomi kāpa par 72% līdz 152 GWh. Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 59 GWh, kas bija par 24% mazāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 121%, Igaunijā – 97%, bet Lietuvā 26 %. Baltijas valstīs tika saražoti 72% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!