Foto: DELFI

Elektroenerģijas tirgus atvēršanas process mājsaimniecībām Latvijā ir noritējis veiksmīgi, atzina AS "Sadales tīkls".

Uzņēmumā skaidroja, ka līdz ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu klientiem šā gada 1. janvārī ir dota izvēles brīvība, no kura tirgotāja un ar kādiem nosacījumiem pirkt elektroenerģiju.

"Tagad katrs klients uzņemas atbildību gan par savu tirgotāja un piedāvājuma izvēli, gan arī saviem paradumiem - kad, cik daudz un cik efektīvi viņš lieto elektroenerģiju," teica uzņēmumā.

Lai stiprinātu savstarpējo sadarbību un uzlabotu klientu apkalpošanas procesu, arī pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas mājsaimniecībām "Sadales tīkls" turpina regulāri tikties ar tirgotājiem, lai informētu par "Sadales tīkla" aktualitātēm, pārrunātu elektroenerģijas tirgus procesu un informācijas apmaiņas iespējas.

"Regulāra un konstruktīva komunikācija ar elektroenerģijas tirgotājiem ir ļoti būtiska, jo tirgotājiem, kuri veic vai tikai plāno uzsākt elektroenerģijas tirdzniecību klientiem Latvijā, ir svarīga operatīva un kvalitatīva datu apmaiņa ar sadales sistēmas operatoru. Lai datu apmaiņas procesu padarītu vēl ērtāku un vienkāršāku, turpinām pilnveidot "Sadales tīkla" klientu portālu," sacīja uzņēmumā.

Tāpat "Sadales tīklā" informēja, ka priekšrocības gan klientiem, gan elektroenerģijas tirgotājiem sniedz arī viedie elektroenerģijas skaitītāji. Ņemot vērā, ka viedais skaitītājs sniedz klientam pārskatu par elektrības patēriņu pa stundām, tirgotāji var piedāvāt ne tikai nakts un dienas elektroenerģijas tarifus, bet dod iespēju veidot elektrības piedāvājumus vēl elastīgākus.

"Datu pieejamība ļauj elektroenerģijas tirgotājam sagatavot rēķinus atbilstoši klienta faktiskajam elektroenerģijas patēriņam, kā arī piedāvāt klientam iespēju veikt norēķinus pēc dinamiskas elektroenerģijas cenas, kas piesaistīta elektroenerģijas cenai biržā. Patēriņa analīze ļauj katram izdarīt pareizo lēmumu, kurā diennakts laikā kādas iekārtas darbināt ir lētāk," skaidroja "Sadales tīklā".

Jau ziņots, ka no šā gada 1. janvāra visas mājsaimniecības elektrību sāka iegādāties atvērtajā tirgū. Šā gada februārī mājsaimniecības joprojām deva priekšroku elektroenerģiju brīvajā tirgū iegādāties no AS "Latvenergo", kūtrāk izvēloties citu tirgotāju piedāvājumu.

AS "Sadales tīkls" informēja, ka līdz 2014. gada 15. decembrim lēmumu par elektroenerģijas tirgotāja maiņu pieņēma 4069 jeb 0,5% mājsaimniecību. Tā kā dati par katra tirgotāja klientu struktūru un klientu izvēlēto tirgotāja piedāvājumu ir pieejami tikai pašiem tirgotājiem, "Sadales tīkls" nesniedz detalizētāku informāciju par to, cik katrs no tirgotājiem klientu ieguvis.

Patlaban elektroenerģiju mājsaimniecībām tirgo AS "Latvenergo", SIA "Baltcom TV", SIA "220 Enerģija", SIA "Win Baltic" un SIA "Aeon Energy".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!