Foto: F64

Veselības ministrijas (VM) izstrādātais likumprojekts par dažādu smēķēšanas produktu tirgošanas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu veicinās ēnu ekonomiku elektronisko cigarešu nozarē, norāda Latvijas Beztabakas nozares asociācijas (BeNA) pārstāvji.

Lai gan konceptuāli likumprojekts "Par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" esot nepieciešams, būtiski ir tajā nodalīt elektronisko cigarešu jomu no tabakas izstrādājumiem, uzskata BeNA valdes priekšsēdētāja Olga Faļenkova. Viņa piebilst, ka šajā VM izstrādātajā likumprojektā tiek piemēroti pārlieku strikti un nepamatoti ierobežojumi, kas elektroniskās ierīces vienkārši pielīdzina parastajām cigaretēm, lai gan to kaitīgums neesot samērojams.

"Tiek piemēroti maksimāli ierobežojumi, tajā pašā laikā neveicot nevienu reālu pētījumu, kas analizētu situāciju šai nozarē. Šāda VM rīcība vēršas pret Latvijas uzņēmējiem un to konkurētspēju, jo nav iespējams reāli izkontrolēt tirdzniecību interenetā, kur preci var iegādāties arī nepilngadīgie," uzsver Faļenkova.

Viņa norāda uz Igaunijas pieredzi, kur tiek reāli sodīta gan e-cigarešu lietošana, gan iegādāšanās personām zem 18 gadiem un ir ieviests pārbaudes mehānisms, piemēram, pasta pakalpojumu sniedzējs piedāvā pircēja vecuma pārbaudi. Ieviešot VM piedāvāto risinājumu, samazināsies ieņēmumi no legālā elektronisko cigarešu tirgus, palielinot administratīvo slogu un veicinot ēnu ekonomiku arī šajā nozarē.

Beztabakas nozares asociācija aicina VM izbeigt sabiedrības maldināšanu, pielīdzinot e-cigaretes parastajām tabakas cigaretēm. No valsts puses nav publiskota nekāda informācija, kādēļ tās jāregulē ministrijas piedāvātajā veidā - nav veikti ne pētījumi, ne reāli apkopoti viedokļi, nedz sniegta cita veida publiska informācija, bet šī nozare automātiski tiek pielīdzināta tabakai, atzīmē Faļenkova.

"BeNA pievienojas Latvijas Tirgotāju asociācijas un citu sociālo partneru viedoklim, ka uzņēmēji vairs nevēlas finansēt šāda veida eksperimentus ar nodokļu maksātājiem uz birokrātijas un ēnu ekonomikas palielināšanas rēķina un aicina VM, izstrādājot likumprojektus, ņemt vērā reālo situāciju," piktojas Faļenkova.

BeNA ir dibināta 2014.gada 11.aprīlī, tā apvieno elektronisko cigarešu nozares uzņēmumus.

Kā ziņots, VM rosina aizliegt tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu un elektronisko smēķēšanas ierīču izvietošanu tirdzniecības vietās, nosakot, ka šie produkti varēs atrasties tikai slēgtos skapjos un tos varēs iegādāties, pārdevējam nosaucot konkrētu preci.

Kā informēja VM pārstāve Aija Bukova-Žideļūna, VM rosina grozījumus ar mērķi pārņemt Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas "Par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas un saistīto izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu" prasības.

Saskaņā ar direktīvā noteikto tiesību aktiem nacionālajā līmenī jāstājas spēkā 2016.gada 20.maijā. Vienlaikus paredzēts, ka ierobežojumi attiecībā uz tabakas preču izvietošanu veikalos stāsies spēkā 2018.gada 1.jūlijā.

Savukārt VID Sabiedrisko attiecību daļā norādīja, ka jebkuram legālās tirdzniecības ierobežojumam jābūt izsvērtam, pamatotam un lietderīgam, pretējā gadījumā tam var būt negatīvs efekts. Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas neparedz prasību tabakas izstrādājumiem tirdzniecības vietās atrasties tikai slēgtos skapjos, uzsvēra VID.

Bet Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs teica, ka gadījumā, ja tiks apstiprināts VM ierosinājums tirgot tabakas izstrādājumus tikai no slēgtiem skapjiem, tirgotāji prasīs valstij kompensēt jauno tabakas tirdzniecības prasību radītos izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!