Foto: Publicitātes foto/"Sadales tīkls"

2021. gada pirmajā pusgadā AS "Sadales tīkls" turpinājusi elektrotīkla modernizāciju un viedā tīkla attīstību – sešos mēnešos ekspluatācijā nodoti 840 kilometri atjaunotu elektrolīniju, kas ir par 45% vairāk nekā šajā periodā pērn, informē uzņēmumā.

Elektrotīkla pārbūvē un atjaunošanā sešos mēnešos ieguldīti 29,3 milj. eiro, bet viedā tīkla attīstībā – 3,4 milj. eiro.

Investīcijas attīstībā par ceturtdaļu (27%) samazinājušas pirmajā pusgadā reģistrēto elektrotīkla bojājumu skaitu, salīdzinot ar analogu periodu pērn, kā arī par 22 minūtēm jeb 19% saīsinājušas vidējo elektroenerģijas piegādes pārtraukuma ilgumu vienam lietotājam (SAIDI), salīdzinot ar pērnā gada pirmā pusgada rezultātiem.

Šā gada sešos mēnešos, neskaitot masveida bojājumus, ko izraisījušas vētras u.c. dabas stihijas, reģistrēti kopumā 6544 elektrotīkla bojājumi, kas ir par 2480 gadījumiem mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā (pērn tika reģistrēti 9024 bojājumi). Dabas apstākļu ietekmes mazināšanai 2021. gada sešos mēnešos aptuveni 2350 kilometru kopapjomā veikta elektrolīniju trašu attīrīšana no krūmiem, kā arī potenciāli apdraudošo koku izzāģēšana aizsargjoslā.

"2021. gada pirmajā pusē paveikts liels darbs gan mūsu pamatpakalpojuma – drošas un kvalitatīvas elektroapgādes – nodrošināšanā, gan arī pakalpojumu un inovāciju attīstībā. Investīciju projekti un trašu tīrīšanas darbi ikgadēji ļauj mazināt bojājumu skaitu un uzlabot elektroapgādes kvalitātes rādītājus. Vienlaikus jāatzīst, ka pirmais pusgads ir bijis izaicinājumiem bagāts gan Covid-19 pandēmijas ierobežojumu ietekmē, gan elektroenerģijas un būvniecības materiālu cenu kāpuma dēļ, kas būtiski ietekmē mūsu darbību," komentē "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, par 2,5% ir pieaudzis kopējais sadalītās elektroenerģijas apjoms, sešos mēnešos sasniedzot 3212 gigavatstundas (GWh). Mājsaimniecību vidū elektroenerģijas patēriņš pieaudzis par 7,4%, lauksaimniecības sektorā par 6,1%, nerūpniecības sektorā (biroji, kultūras, sporta centri, viesnīcas u.c.) – par 2,2%. Šīs izmaiņas ietekmēja gan vēsie laikapstākļi pirmajā pusgadā, gan arī Covid -19 ierobežojumu maiņa.

Salīdzinot ar 2020. gada sešu mēnešu periodu, elektroenerģijas patēriņa kritums izveidojies tirdzniecības un ēdināšanas sektoros – par 4,2%, savukārt rūpniecības sektorā patēriņa kritums ir neliels – par 0,1%. Patēriņa apjomus šajos segmentos galvenokārt ietekmējuši Covid -19 ierobežojumi.

2021. gada pirmajos sešos mēnešos uzstādīti vairāk nekā 89 tūkst. viedo skaitītāju. Kopējais uzstādīto skaitītāju apjoms ir sasniedzis 931,5 tūkst. jeb aptuveni 87% no kopējā skaita, nodrošinot, ka 93% no klientu elektrības koppatēriņa tiek uzskaitīti ar attālināti nolasāmiem skaitītājiem.

Šogad novērota arī augsta klientu interese par jaunu elektrības pieslēgumu ierīkošanu. Klientu pieslēgumu izbūvē 2021. gada sešos mēnešos ieguldīti 8 milj. eiro, izbūvējot apmēram 9300 elektrotīkla pieslēgumu, kas ir par 33% vairāk nekā 2020. gada attiecīgajā periodā.

2021. gada pirmajā pusgadā "Sadales tīkla" apgrozījums bijis 151,5 milj. eiro jeb par 4,1 miljoniem eiro vairāk nekā 2020. gada attiecīgajā periodā. Peļņa bijusi līdzvērtīga 2020. gada pirmā pusgada rādītājiem – 1,1 milj. eiro. Uzņēmuma EBITDA pārskata periodā sasniegusi 56,7 milj. eiro un, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, tā ir pieaugusi par 4,9 milj. eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!