Foto: LETA

Ekonomikas ministrija (EM) sola darīt visu, lai arī Igaunijas elektroenerģijas ražotāja "Eesti Energia" meitasuzņēmums Latvijā SIA "Enefit" ienāktu mājsaimniecību elektroenerģijas brīvajā tirgū, aģentūras LETA rīkotajā diskusijā teica EM valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

"Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers jau pirms gada atzina, ka atsevišķu likumdošanas ierobežojumu dēļ neredz jēgu startēt Latvijas elektrības tirgū arī mājsaimniecībām, kaut gan juridiskajām personām uzņēmums elektrību tirgo jau septiņus gadus.

Diskusijā par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām no 2015.gada 1.janvāra "Prudentia Energy Markets" direktors Roberts Samtiņš atzina, ka Latvijas elektrības tirgū ienākt ir samērā viegli, jo visas veicamās procedūras ir bez maksas. "Atklāts ir jautājums par to, vai komersanti, kuri paziņos, ka tirgos elektroenerģiju, tiešām to darīs. Tirgotāju skaitam pieaugt nav grūti, bet cits jautājums ir par to, vai šis skaits pieaugs kvalitatīvi," uzsvēra enerģētikas eksperts.

Savukārt EM valsts sekretāra vietnieks Spiridonovs uzskata, ka konkurencei enerģētikas tirgū pietiktu ar diviem tirgotājiem, līdz ar to viens tirgotājs monopola apstākļos nevarēs noteikt nepamatoti augstu cenu. "Nav svarīgi, vai tirgū darbojas seši septiņi dalībnieki, bet gan būtiski, ja tirgū pieejami divi spēcīgi, kvalitatīvi piedāvājumi. Fakts, ka patlaban seši komersanti pauduši gatavību piedāvāt elektrību mājsaimniecībām, bet četri jau izteikuši piedāvājumus, ir normāli, īpaši ņemot vērā, ka šī ir trešā vai ceturtā reize, kad vēlamies atvērt elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām."

EM ierēdnis piebilda, ka visi minētie elektrības tirgotāji būs spēcīgi konkurenti AS "Latvenergo", taču EM plāno piestrādāt, lai elektrību mājsaimniecībām tirgotu arī viens no lielākajiem "Latvenergo" konkurentiem juridisko personu apkalpošanā - "Enefit". ""Enefit" ir spēcīgs konkurents, un spēcīgi konkurenti Latvijā juridisko personu apkalpošanā ir tikai trīs - "Inter RAO Latvia", "Enefit" un "Latvenergo"," piebilda Spiridonovs.

Viņš skaidroja, ka sākotnēji "Enefit" saistībā ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām norādīja uz divām problēmas. "No tām vienu risināsim, respektīvi, problēma, ka katram tirgotājam jāiesniedz piedāvājums uz 12 mēnešiem. Otra prasība bija par to, ka rēķinam ir jābūt vienam, bet šo nerisināsim, jo tas nešķiet pamatoti," atzina Spiridonovs.

Savukārt "Enefit" valdes priekšsēdētājs Bethers atzina, ka patlaban likumdošanā ietvertās prasības tirgotāju darbam ar mājsaimniecībām diktē vairākus obligātus nosacījumus attiecībā uz pakalpojumu līmeni un produktu piedāvājumu, kas ir pretrunā atvērtā tirgus būtībai un prasa papildu investīcijas. "Šis tirgus jaunpienācējiem pieprasa konkurēt ar infrastruktūras izveidi klientu apkalpošanai. Tās ir investīcijas ar augstiem biznesa riskiem, sacenšoties ar vēsturisko monopola uzņēmumu, kuram šī infrastruktūra jau pastāv un ir atmaksājusies ar regulētā tarifa starpniecību," stāstīja Bethers.

EM valsts sekretāra vietnieks pauda gatavību reizi pusgadā vai gadā pārbaudīt, kā darbojas mājsaimniecību elektroenerģijas tirgus nosacījumi un vai nav radušās kādas problēmas. "Pēc tam var domāt par kaut kādas sistēmas adaptāciju, lai vēl vairāk vairotu konkurenci. Katrā ziņā, ja "Enefit" ir kādi citi biznesa apsvērumi, par kuriem kompānija nav publiski izteikusies, tad viņiem ir iemesls nepiedalīties mājsaimniecību tirgū. Bet EM darīs visu, lai "Enefit" ienāktu mājsaimniecību tirgū," uzsvēra Spiridonovs.

Savukārt Bethers norādīja, ka, ja "Enefit" redzēs, ka ieiešanai Latvijas mājsaimniecību tirgū ir efektīvi un vienkārši nosacījumi, kas dod iespējas veidot saprātīgu un ticamu biznesa modeli, uzņēmums izvērtēs iespējas iesaistīties arī mājsaimniecību tirgū.

Jau ziņots, ka sākotnēji elektroenerģijas tirgus pilnīga atvēršana bija plānota no 2014.gada 1.aprīļa. Taču šā gada martā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumu Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgu atvērs no 2015.gada 1.janvāra. Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais Starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais Pamata tarifs jeb 15,15 centi par kilovatstundu.

Līdz šim gatavību tirgot elektrību pauduši seši uzņēmumi - "Latvenergo", SIA "BCG Riga", SIA "Baltcom TV", SIA "220 Enerģija", SIA "Starfit Energy" un SIA "Win Baltic". Tomēr no tiem savus elektrības cenu piedāvājumus mājsaimniecībām publiskojuši četri - "Latvenergo" ar "Elektrum" produktu līniju, "Baltcom TV", "Win Baltic" un "220 Enerģija". Elektroenerģijas tirgotāju mājsaimniecībām piedāvāto elektrības cenu atšķirības ir minimālas.

Lai saņemtu pakalpojumu 2015.gada 1.janvārī, klientiem sev piemērotākais piedāvājums jāizvēlas līdz šā gada 15.decembrim. Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas mājsaimniecības elektrības tirgotāju varēs mainīt kaut vai katru mēnesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!