Foto: LETA

Saistībā ar noteiktajām valsts kompensācijām centrālajai apkurei tām pašvaldībām, kurās siltumenerģijas tarifa maksa ir virs 68 eiro par megavatstundu (MWh), Ekonomikas ministrijai (EM) nav bažu par pašvaldību iespējamu negodprātīgu rīcību siltumenerģijas tarifu noteikšanā, ņemot vērā to, ka tarifu noteikšanai nepieciešams regulatora, domes vai revidenta atzinums.

EM skaidro, ka komersantiem, kuru saražotais siltumenerģijas apjoms ir virs 5000 MWh gadā, tarifus apstiprina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), ņemot vērā tarifu aprēķināšanas metodiku un rūpīgi izvērtējot izmaksu pamatotību. Savukārt komersantiem, kuru saražotais siltuma apjoms ir mazāks, siltumenerģijas tarifus apstiprina pašvaldības dome, kurai arī ir pienākums izvērtēt komersanta norādītajā tarifā iekļauto izmaksu pamatotību.

Ministrija neapšauba ne regulatora, ne pašvaldību kompetenci siltumenerģijas tarifu izvērtēšanā un apstiprināšanā, jo visām pusēm mērķis ir viens - nodrošināt lietotājiem pakalpojumu par pamatotām un iespējamai zemākām cenām.

Savukārt komersantiem, kuru siltumenerģijas tarifs nav apstiprināts ne regulatorā, ne pašvaldībā, ir papildu pienākums - jāiesniedz pozitīvs revidenta atzinums, paskaidro EM.

Sadarbība ar pašvaldībām par siltumenerģijas jautājumiem pašlaik esot ļoti aktīva, jo gan ministrija no valsts puses, gan pašvaldības vēlas sniegt palīdzību energoresursu cenu pieauguma atbalstam iedzīvotājiem. EM atklāj, ka tiem komersantiem, kuru siltumenerģijas tarifa maksa ir virs 68 eiro par MWh, jāvēršas ministrijā, iesniedzot tikai aprēķinu, ja siltumenerģijas tarifa cena ir SPRK vai pašvaldības domes apstiprināta. Tiem kuriem tarifu neapstiprina regulators vai dome, ir nepieciešams papildus iesniegt vēl pozitīvu revidenta atzinumu.

LETA jau ziņoja, ka valsts šī gada pirmajos četros mēnešos kompensēs centralizētās siltumapgādes pakalpojuma maksas sadārdzinājumu ekstremālos gadījumos, kad pašvaldībās noteiktā siltumenerģijas tarifa maksa ir virs 68 eiro par MWh.

Lai šo maksas samazinājumu īstenotu, ir nepieciešami septiņi miljoni eiro, kas provizoriski aprēķināts uz 30 pilsētu (šīs pilsētas nosedz 92% no visa regulētā piegādātā siltuma) vēsturiskajiem piecu gadu tarifiem, kam tiek pieskaitīts klāt 30% pieauguma korekcija un pievienotās vērtības nodoklis.

Janvārī nepieciešama valsts kompensācija 872 184 eiro apmērā, februārī - 2 773 884 eiro, martā - 2 056 589, bet aprīlī - 1 297 341 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!