Foto: Shutterstock

Ekonomikas ministrija (EM) ir novērsusi nepilnības regulējumā, kurā ir noteiktas obligāti ievērojamas apmeklētāju un galdiņu distances prasības sabiedriskās ēdināšanas iestādēs.

Trešdien, 1. aprīlī, portālā "Latvijas Vēstnesis" publicēti grozījumi EM iepriekš izstrādātajos noteikumos par sociālās distancēšanās nodrošināšanu sabiedriskās ēdināšanas vietās.

Ar grozījumiem noteikts, ka sabiedriskās ēdināšanas vietā ir jānodrošina divu metru distance starp galdiņiem un nedrīkst pieļaut iespēju pie viena galdiņa atrasties vairāk par diviem apmeklētājiem, izņemot, ja apmeklētāji var apliecināt, ka ir vienas ģimenes locekļi.

Lai gan iepriekš ministrija skaidroja, ka pie viena galdiņa var atrasties ne vairāk kā divi apmeklētāji, izņemot vienas ģimenes locekļus, pašā rīkojumā bija noteikts, ka sabiedriskās ēdināšanas vietās nedrīkst pieļaut "iespēju pie viena galdiņa atrasties diviem vai vairāk apmeklētājiem, ja tie nevar apliecināt, ka ir vienas ģimenes locekļi".

Tāpat no noteikumiem ir dzēsts punkts, kas paredzēja, ka Valsts policijai un pašvaldības policijai ir jāuzrauga drošības prasību ievērošana sabiedriskās ēdināšanas iestādēs.

Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis iepriekš stāstīja, ka līdz tam spēkā esošā redakcija bija dažādi interpretējama.

Jenzis uzsvēra, ka premjers un Ekonomikas ministrija iepriekš skaidroja, ka sabiedriskās ēdināšanas vietā jānodrošina divu metru distance starp galdiņiem, un pie viena galdiņa nevar atrasties vairāk par diviem apmeklētājiem, ja tie nevar apliecināt, ka ir vienas ģimenes locekļi. "Tas nozīmē, ka pie viena galdiņa nesodīti var sēdēt, piemēram, divi kolēģi, kas atnākuši vai pat kopā atbraukuši papusdienot," viņš teica.

Tomēr kafejnīcās un restorānos Valsts policijas rīkotajos reidos "ar draudiem par sodu uzlikšanu" pieprasīts izsēdināt visus cilvēkus, kas nav radinieki, pa vienam. "Diemžēl pašlaik biedrības biedri sastopas ar atšķirīgu šī regulējuma interpretāciju un draudiem uzlikt sodu par nepakļaušanos," apgalvoja Jenzis.

Viņš piebilda, ka, iespējams, ka vaina ir "labi domātā, bet kļūdaini uzrakstītā" rīkojuma punktā, ko Valsts policija interpretē burtiski. "Tad šo kļūdu ir steigšus jālabo. Pretējā gadījumā nav jēgas imitēt restorānu darbību un tie jāslēdz pilnībā, atstājot tikai mājas piegādes iespējas," uzsvēra Jenzis.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija izstrādājusi sociālās distancēšanās prasības sabiedriskās ēdināšanas vietās, paredzot divu metru distanci starp galdiņiem, pie viena galdiņa nevar atrasties vairāk par diviem apmeklētājiem, ja tie nevar apliecināt, ka ir vienas ģimenes locekļi.

Tāpat sabiedriskās ēdināšanas vietās reizi 15 minūtēs jāatskaņo paziņojums latviešu valodā, aicinot lieki neuzkavēties sabiedriskās ēdināšanas telpās un sekot izvietotajiem norādījumiem par distances ievērošanu. Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs paziņojuma atskaņošanai papildus var izvēlēties citas svešvalodas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!