Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ekonomikas ministrija (EM) uzņēmēju atbalstam rosinās valstij pilnā apmērā kompensēt darba nespējas lapu darbiniekiem, kā arī atjaunot dīkstāves pabalstus, informēja ministrijā.

Ar šiem diviem priekšlikumiem ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) ceturtdien iepazīstinās finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadīto darba grupu uzņēmējdarbības un nodarbinātības atbalstam.

Vitenbergs skaidroja, ka, ņemot vērā Covid-19 straujo izplatību, EM piedāvā valstij pandēmijas laikā pilnā apmērā kompensēt darba nespējas jeb slimības lapu darbiniekam, kuram ir konstatēts Covid-19 vīruss.

"Turklāt, rosinām slimības lapas apmaksāt arī kontaktpersonām un darbiniekiem, kuriem ir elpceļu saslimšanas, jo šajā Covid-19 infekcijas izplatīšanās laikā ir ārkārtīgi svarīgi cilvēkiem ar jebkādu akūtu slimību simptomiem neapmeklēt darbavietu. Tas ļaus būtiski mazināt vīrusa izplatību darba kolektīvos un visā valstī," skaidroja ekonomikas ministrs.

Vitenbergs arī uzsvēra, ka šobrīd svarīgi sniegt atbalstu nozarēm un cilvēku grupām, kurām noteiktie Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumi liedz strādāt.

"Tāpēc rosinām atjaunot dīkstāves pabalstu, ieviešot atkal dīkstāves daļējas kompensācijas darbiniekam 75% apmērā no vidējās bruto darba samaksas par iepriekšējo sešu mēnešu periodu," pauda ministrs.

Vienlaikus EM šobrīd izvērtē arī citus potenciālos atbalsta instrumentus, lai palīdzētu uzņēmējiem, kuru darba kolektīvs ir spiests doties karantīnā Covid-19 dēļ, vai kuru saimniecisko darbību tieši ietekmē valdības lēmumi Covid-19 ierobežošanai.

Vitenbergs uzsvēra, ka, ieviešot vīrusa izplatību ierobežojošos pasākumus, paralēli jādomā par attiecīgiem atbalsta instrumentiem ierobežojumu skarto nozaru uzņēmējiem.

"Nozare ar izteikti augstu maksātnespējas risku šobrīd ir tūrisma nozare, tāpēc šonedēļ valdība atbalstīja EM priekšlikumu 4,7 miljonus eiro novirzīt atbalstam viesnīcām operacionālo izmaksu segšanai, tostarp darbinieku atalgojuma izmaksai, komunālo maksājumu un dažādu citu maksājumu segšanai. Kaut šobrīd joprojām ir pieejamas virkne citu atbalsta programmu, kas tika izstrādātas jau pavasarī un vasarā, redzam, ka uzņēmējiem radušās jaunas vajadzības," piebilda Vitenbergs.

Jau ziņots, ka ceturtdien uz sēdi sanāks Reira vadītā darba grupa, lai uzklausītu informāciju par nozarēm papildus nepieciešamajiem līdzekļiem Covid-19 krīzes mazināšana.

Attālinātajā darba grupas sēdē paredzēts uzklausīt atsevišķu valsts iestāžu aktuālo informāciju, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta informāciju par nodokļu nomaksas termiņa pagarinājumu un Nodarbinātības valsts aģentūras sniegto informāciju par nodarbinātību valstī.

Darba grupa uzklausīs nozaru ministriju sniegto informāciju par plānotajiem un nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem, lai mazinātu Covid-19 izraisītās negatīvās sekas dažādās tautsaimniecības nozarēs.

Tāpat vēstīts, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība piektdien, 6.novembrī, lems par ārkārtējās situācijas atjaunošanu Latvijā. Ja valdība pieņems lēmumu izsludināt ārkārtējo situāciju, tā stāsies spēkā pirmdien, 9.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!