Foto: DELFI

Ekonomikas ministrija Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā iesniedza pretprasību pret komandītsabiedrību "Expo 2015" par zaudējumu 632 013,04 eiro apmērā piedziņu, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Kā informē ministrijā, EM lūgusi piedzīt nepamatoti samaksāto un no komandītsabiedrības "Expo 2015" neatgūtos līdzekļus.

Izmantojot bankas galvojumus, EM ir jau atguvusi līdzekļus valsts budžetā 334 917,42 eiro apmērā, daļēji samazinot zaudējumus saistībā ar nepamatoti veiktajām izmaksām.

Starp EM un komandītsabiedrību "Expo 2015" 2013. gada 19. decembrī tika noslēgti divi iepirkuma līgumi: "Par Latvijas ekspozīcijas izstādē Expo Milano 2015, Milānā, Itālijā Ekspozīcijas idejiskās ieceres – saturiskā redzējuma māksliniecisko un organizatorisko realizēšanu, kā arī uzraudzību" jeb Producēšanas līgums un "Par Objekta tehniskā projekta izstrādi un saskaņošanu, autoruzraudzību un konsultāciju sniegšanu" jeb Projektēšanas līgums.

Attiecībā uz Producēšanas līguma izpildi, tika konstatēts, ka liela daļa no "Expo 2015" veiktajiem maksājumiem ir uzskatāmi par nepamatoti veiktiem, ņemot vērā nodevumu neesamību vai to apšaubāmo kvalitāti, kā arī izmaksu pamatojošo dokumentu trūkumu.

Savukārt attiecībā uz Projektēšanas līguma izpildi, tika konstatēts, ka līguma mērķis nav sasniegts – līguma izpildes gaitā "Expo 2015" veikusi ar līguma priekšmetu pielīgtos darbus tādējādi, ka izstrādātais tehniskais projekts nav bijis realizējams ne tikai paviljona būvniecībai pieejamo finanšu līdzekļu apmērā. Savukārt tā realizēšana tikai būvniecības daļā būtu pārsniegusi visu valsts piešķirto finansējumu Latvijas dalībai izstādē "Expo Milano 2015".

Kā jau iepriekš tika ziņots, komandītsabiedrība "Expo 2015" pērn Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā iesniedza prasības pieteikumu par zaudējumu un likumisko procentu piedziņu saistībā ar starp EM un komandītsabiedrības "Expo 2015" noslēgtajiem līgumiem. EM prasību neatzīst pilnībā.

Komandītsabiedrības "Expo 2015" prasības pieteikuma pret Ekonomikas ministriju un Ekonomikas ministrijas pretprasības izskatīšanā pirmā tiesas sēde ir nozīmēta 12. aprīlī.

Jau vēstīts, ka dalību pēdējā izstādē "Expo 2015" Latvija nolēma pārtraukt, jo līdz izstādes atklāšanai atlikušais laiks EM ieskatā nebija pietiekams kvalitatīva projekta sagatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!