Foto: Shutterstock

Šī gada septembrī salīdzinājumā ar jūniju cenas lielākajai daļai pārtikas produktu ir samazinājušās, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) apkopotā informācija.

Visstraujāk cena sarukusi plūmēm - par 81% -, burkāniem – par 61%, galviņkāpostiem – par 51% -, kā arī paprikai, sīpoliem, zaļajām vīnogām, vietējiem tomātiem, bumbieriem, medum, cūkgaļas ribiņām, gurķiem, salātiem, kūpinātam cūkas šķiņķim, āboliem, biezpienam, sviestam, griķiem, vistu stilbiņiem, vājpienam un pienam, kam cena samazinājusies par 10%.

Savukārt cenas šajā laika periodā visvairāk pieaugušas citroniem - par 72% -, importa tomātiem - par 40% -, mandarīniem - par 32% -, kā arī maltajai kafijai "Merrild", kafijas pupiņām, sālim, redīsiem, pusžāvētai desai "Servilāde", cūkgaļas šķiņķim, Rīgas dzirkstošajam vīnam, rudzu maizei.

"Pārtikas produktu cenu izmaiņas trešajā ceturksnī galvenokārt saistītas ar sezonālajām izmaiņām un Krievijas embargo. Septembris ir daudzu dārzeņu ražas novākšanas laiks un šajā periodā tie ir vislētākie. Tāpat to cenu samazināja arī lielā konkurence ar Polijas dārzeņiem, kas pēc Krievijas tirgus aizvēršanās meklēja jaunas pārdošanas iespējas," skaidro LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

Viņa norāda, ka arī piena produktu cenu samazinājums saistīts ar produktu cenu samazinājumu pasaules tirgū un Krievijas embargo. "Diemžēl, cenu samazinājums nav tik liels, cik tas varēja būt. Ļoti atšķirīga ir tirdzniecības tīklu reakcija uz esošo situāciju. Piemēram, veikalu tīkls "Maxima" ir samazinājis gandrīz visu Latvijas piena produktu cenas veikalos akciju veidā. Arī "Prizma" veikalos var atrast daudzus Latvijas piena produktus, kuriem cenas samazinātas akcijās. "Rimi" tīkls ir iesaistījies akcijā "Pērc vietējo", izliekot zīmes pie Latvijā ražotiem produktiem, bet cenas samazinājis tikai dažiem produktiem. Savukārt, "Sky" un "Top" veikali uz situācijas izmaiņām reaģējuši vēl mazāk," informē Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!