Foto: LETA
Kompānija “Enefit” pieņēmusi lēmumu fokusēties tikai uz biznesa segmenta klientiem, uzņēmuma darbs pie ienākšanas mājsaimniecību tirgū pašlaik ir apturēts, un tas nepiedalīsies 2014. gada pavasarī plānotajā elektroenerģijas tirgus atvēršanā Latvijas mājsaimniecībām, portāls “Delfi” uzzināja uzņēmumā.

"Enefit" norāda, ka pēdējo mēnešu laikā saasinājušās elektroenerģijas tirgus problēmas, kas galvenokārt saistītas ar nekontrolējamām starpvalstu pārvades izmaksām uz Latvijas un Igaunijas robežas, vienlaikus Latvijas Ekonomikas ministrija izvirza nesamērīgas prasības tirgotājiem, kuri vēlētos darboties mājsaimniecību tirgū.

Šo problēmu kontekstā izlemts nepiedalīties plānotajā elektroenerģijas tirgus atvēršanā mājsaimniecībām.

Uzņēmumā norāda, ka pārrobežu elektroenerģijas tirdzniecības problēmas rada fakts, ka pārvades izmaksas tiek noteiktas tikai dienu uz priekšu un ir neprognozējamas - tās var pat pārsniegt pašas elektroenerģijas cenu.

Šāda situācija nav pieļaujama un ir pretrunā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu, ko oktobrī apstiprināja arī Eiropas Savienības Energoregulatoru sadarbības aģentūra.

Neskatoties uz izveidojušos situāciju, Baltijas pārvades sistēmas operatori nav spējuši demonstrēt vēlmi risināt minēto problēmu un spert konstruktīvus soļus, ieviešot iespēju fiksēt pārrobežu pārvades cenas mēneša un gada ietvaros. Atsaucoties uz izveidojušos situāciju, "Enefit" jau septembrī pārtrauca jaunu fiksētas cenas līgumu slēgšanu, līdz pārvades izmaksu riski tiks samazināti.

Kā skaidro kompānijas valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers, tieši pasīvā nozares atbildīgo institūciju rīcība ir viens no galvenajiem pieņemto lēmumu iemesliem: "Nespēja rast risinājumu, kā fiksēt izmaksas starpvalstu elektroenerģijas pārvadei, nopietni apdraud atvērtā tirgus attīstības perspektīvas visā reģionā un Latvijas mājsaimniecību tirgus aktivizēšanas izdošanos. Pie tik milzīgiem pārrobežu pārvades cenu riskiem ir zaudēta stabila pieeja Igaunijas un Skandināvijas energoresursiem. Tādējādi tiek uzturētas paaugstinātas elektroenerģijas cenas un kropļota konkurence tirgū."

Vienlaikus tiek virzīti likumdošanas grozījumi par mājsaimniecību tirgus pilnīgu aktivizēšanu no nākamā gada aprīļa. Tomēr Ekonomikas ministrijas piedāvātais mājsaimniecību tirgus regulējumus uzliek nesamērīgas prasības elektroenerģijas tirgotājiem. Vēlme noteikt, piemēram, to, kādā formā un apmērā būs jāveic klientu apkalpošana vai kādiem jābūt piedāvātajiem produktiem, ir pretrunā atvērtā tirgus principiem. Šādi noteikumi tikai pieprasa nelietderīgas investīcijas no tirgotājiem, kuras vēlāk nāktos segt patērētājiem, norāda uzņēmumā.

"Enefit" ir elektroenerģijas pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. SIA "Enefit" mātes uzņēmums AS "Eesti Energia" ir lielākais elektroenerģijas ražotājs Baltijā. Uzņēmums dibināts 2006. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!