Foto: Pixabay

Otrdien, 28. jūnijā, likts pamatakmens atjaunīgās enerģijas uzņēmuma "Enefit Green" Tolpanvaara vēja parkam Somijas ziemeļos. Plānots, ka ar 13 vēja ģeneratoru turbīnām aprīkotais parks zaļo enerģiju sāks ražot nākamā gada beigās, informē uzņēmuma pārstāvji.

Šobrīd "Enefit Green" ir četri vēja parki būvniecības stadijā. Divi no tiem atrodas Lietuvā, viens Somijā un viens Igaunijā. Vēja parks Somijā ir viens no vērienīgākajiem uzņēmuma projektiem un pirmais, kurā uzsākta būvniecība.

Kā norāda "Enefit Green" valdes priekšsēdētājs Āvo Kērmass (Aavo Kärmas), uzņēmuma īstermiņa mērķis ir četrkāršot atjaunīgās enerģijas ražošanu Somijā, Baltijā un Polijā.

"Lai īstenotu liela apjoma un izmaksās pieejamas atjaunīgās enerģijas ražošanu, ir nepieciešami jauni vēja parki. Nākamo piecu gadu laikā "Enefit Green" investīcijām vēja un saules enerģijas parkos novirzīs 1,5 miljardus eiro. Savukārt jauno vēja parku ražotā elektroenerģija būs pieejama tirgū jau nākamgad," skaidro Kērmass.

Hando Suters (Hando Sutter), "Eesti Energia" vadītājs un "Enefit Green" uzraudzības padomes priekšsēdētājs, piebilst, ka šobrīd visā Eiropā ir liela nepieciešamība pēc atjaunojamās elektroenerģijas. "Katrs jaunais vēja parks papildina tirgu ar izmaksās pieejamu elektroenerģiju, palīdz nodrošināt enerģētisko drošību un samazināt atkarību no dabasgāzes. Šajos grūtajos laikos atjaunīgās enerģijas attīstība ir kritiski svarīga apkārtējās vides saglabāšanai, patērētājiem un nacionālo interešu aizsardzībai," sacīja Suters.

Tolpanvaara vēja parks atrodas netālu no Pudasjärvi pilsētas Somijas ziemeļos. Vēja parkā paredzēts uzstādīt 13 vēja turbīnas ar kopējo jaudu 72 megavati, kas gadā saražotu 250 gigavatstundas elektroenerģijas. Salīdzinājumam, šāds elektroenerģijas apjoms ir aptuveni trešā daļa no visa Igaunijā saražotā vēja enerģijas apjoma 2021. gadā. "Enefit Green" šī vēja parka izveidē ieguldīs gandrīz 83 miljonus eiro.

Šobrīd vēja parka teritorijā norit aktīvi būvdarbi: pabeigti ceļi, pamatu pamatņu un celtņu platformu izbūve, kā arī uzsākti kabeļu ierīkošanas darbi. Nākamais solis būs vēja turbīnu pamatu ielikšana un to pieslēgšana. Vēja turbīnu uzstādīšana plānota nākamā gada pavasarī, un elektroenerģijas ražošanu vēja parkā paredzēts sākt līdz 2023. gada beigām.

"Enefit Green" 2020. gadā iegādājās Tolpanvaara vēja parka attīstības projektu no Somijas valsts mežu apsaimniekotāja Metsähallitus. Investīciju lēmums par vēja parka izveidi tika pieņemts 2021. gada beigās, bet būvniecība tika uzsākta šā gada februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!