Foto: F64

Igaunijas valstij piederošās enerģētikas grupas "Eesti Energia" atjaunīgās enerģijas atzars "Enefit Green" investēs 82,9 miljonus eiro vēja parka izveidē Somijā.

Tās ir pirmās kompānijas investīcijas Somijā.

Plānots, ka vēja parks Tolpanvārā tiks pabeigts līdz 2024.gada nogalei. Vēja parkā plānotas 13 turbīnas ar kopējo jaudu 72 megavati (MW).

"Enefit Green" valdes priekšsēdētājs Āvo Kermass norādīja, ka investīcijas Somijā ir daļa no kompānijas plāna īstenot atjaunīgās enerģijas projektus no Somijas līdz Polijai.

Kermass pauda, ka "jaunajā vēja parkā saražotais nodrošinās elektrību bez oglekļa izmešiem klientiem kaimiņvalstīs un palīdzēs stabilizēt vietējās elektrības cenas".

Viņš informēja, ka jau noslēgto ilgtermiņa elektrības tirdzniecības līgumu izpildei būs nepieciešami 60% no pirmajos septiņos gados Tolpanvāras vēja parkā saražotās elektrības.

Drīzumā tiks noslēgts līgums par vēja parka būvniecību ar iepirkuma konkursa uzvarētāju. Vēja turbīnas piegādās kompānija "Nordex", kas uzvarēja otrā Igaunijas kompānijas izsludinātajā iepirkumu konkursā.

Būvdarbus Tolpanvarā plānots sākt nākamā gada pirmajā ceturksnī, bet 2023.gada beigās vēja parks varētu sākt darboties. Pērn "Enefit Green" vēja parka attīstības projektu pārņēma no Somijas valsts mežu pārvaldnieka "Metsahallitus".

Šogad "Enefit Green" nolēma investēt arī divu vēja parku būvniecībā Lietuvā. To kopējā jauda būs 118 MW.

"Enefit Green" pašlaik četrās valstīs pieder 22 vēja parki, 38 saules enerģijas parki, četras koģenerācijas stacijas, granulu rūpnīca un hidroelektrostacija. Kompānijas kopējā elektrības ražošanas jauda ir 456 MW, bet siltuma ražošanas jauda sasniedz 81 MW.

Kompānijas mērķis ir līdz 2025.gadam ražošanas jaudas palielināt 2,5 reizes, sasniedzot 1100 MW.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!