Foto: RIA Novosti/Scanpix

Iespēja, ka enerģijas dzērienu ražotāji vērsīsies Eiropas tiesā, ja Saeima galīgajā lasījumā atbalstīs aizliegumu Latvijā pārdot enerģijas dzērienus jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem, ir augsta, portālam "Delfi" atzina "Energy Drinks Europe" ģenerālsekretārs Andreass Kadi.

"Ja likums tiks pieņemts tā, kā plānots pašlaik, tas notiks," teica Kadi, atgādinot par ražotāju vēršanos pret Lietuvu. Eiropas enerģijas dzērienu ražotāji Eiropas Kopienu Tiesā apstrīdēs Lietuvas parlamenta pieņemto likumu, kas aizliedz enerģijas dzērienu pārdošanu personām, kuras jaunākas par 18 gadiem.

"Industrija redz nepieciešamību pārliecināties Eiropas līmenī, ka šādi pasākumi netiek atbalstīti," viņš piebilda.

Ražotāju ieskatā, ar jauno likumu deputāti mēģina risināt problēmu, kuras nav. Proti, SKDS pētījums apliecina, ka enerģijas dzērienu patēriņš Latvijā ir ļoti mazs. Turklāt lielākais kofeīna daudzums tiek uzņemts, dzerot kafiju un tēju.

"Paskatoties uz nelielu daudzumu, kas tiek uzņemts, lietojot enerģijas dzērienus...Ja politiķi vēlas to regulēt, bet ignorē citus kofeīna avotus - tas ir pārspīlēti," sacīja Kadi.

Vēršanos tiesā ražotāji pamato gan ar to, ka šāds aizliegums neatbilst Eiropas Savienības preču aprites principiem, gan arī ar to, ka tas nav pamatojams ar veselības aizsardzības prasībām.

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes ieskatā 400 miligramu kofeīna uzņemšana dienā nerada riskus. Grūtniecēm un māmiņām, kas baro ar krūti, atļauts uzņemt 200 miligramus.

Visās vecuma grupās enerģijas dzērieni ir nebūtisks kofeīna avots, lielākais kofeīna avots ir kafija un tēja, minējusi iestāde.

Jau vēstīts, ka Saeima šā gada 5. novembrī otrajā lasījumā atbalstīja Enerģijas dzērienu aprites likuma projektu, kas paredz, ka enerģijas dzērienus būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties.

Turklāt enerģijas dzērienu tirdzniecību plānots aizliegt izglītības iestāžu telpās un to teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!