Foto: Publicitātes foto
Turpmākajos 10 gados Latvijas – Baltijas Energoefektivitātes fonds (LABEEF) iecerējis par 500 miljoniem eiro renovēt ēkas Latvijā, portālu "Delfi" informēja fonda pārstāve Inese Ozoliņa.

Šobrīd ēku renovēšanai LABEEF ir radis četrus miljonus eiro, kas iegūti pēc līguma parakstīšanas ar Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB).

Savukārt citi investori ieguldījuši 7,5 miljonus eiro, pastāstīja fonda līdzdibinātājs un valdes loceklis Nikolass Stanciofs. Līdz ar to tuvāko gadu laikā atjaunot varēs aptuveni 20 mājas.

Šobrīd sarunas par projektu izstrādi notiek ar Dobeli, Liepāju, Līvāniem, Salaspili un Rīgu. Projekta īstenotāji būs energoefektivitātes pakalpojumu sniedzēji – ESKO.

ERAB aplēsusi, ka pēc renovācijas ēkas patērē aptuveni par 54% mazāk enerģijas un to mūžs tiek paildzināts par 30 gadiem.

Pašu ieskatā LABEEF ir alternatīvs finanšu instruments Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, kas kļūs svarīgs pēc 2020. gada, kad ēku atjaunošanai Savienības finansējums vairs nebūs pieejams. Tāpat LABEEF strādā pie energoefektivitātes līguma (EPC) izstrādes, kas ļautu vienkāršot procedūras un nodrošināt lielāko ekonomisko efektivitāti māju iedzīvotājiem projektu pārvaldībā.

LABEEF iniciators un viens no izveidotājiem ir "Ēku saglabāšanas un energotaupības birojs", kas kopā ar Rīgas Tehnisko universitāti vairākus gadus strādājis pie alternatīvajiem risinājumiem dzīvojamā fonda sekmīgai atjaunošanai.

Uzsākts Eiropas Komisijas programmas "Apvārsnis 2020" projekts "SUNSHINE", kas finansiāli atbalsta nepieciešamo dokumentu, piemēram, standartizēta līguma, un procedūru izveidi, kā arī projektu sagatavošanu un jaunu energoservisa kompāniju iesaistīšanos tirgū. Projekta uzdevums ir izstrādāt inovatīvus finanšu un zināšanu konceptus daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai, ko nākotnē plānots izmantot ne tikai Latvijā, bet arī citās Austrumeiropas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!