Foto: Shutterstock
Pasaules ekonomikas atdzišana 2022. gada beigās izraisīja naftas, ogļu un dabasgāzes cenas strauju kritumu, un Eiropas Savienībai arī negaidīti labi izdevās tikt galā ar ārkārtas ietekmi, teikts jaunākajā "SEB bankas" pasaules un Baltijas ekonomikas apskatā "Nordic Outlook".

Palielināts sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) imports, silti laika apstākļi un iespaidīga daļas uzņēmumu un mājsaimniecību pielāgošanās ļāva ES izveidot gāzes krājumus par aptuveni 15% virs normas. Tomēr situācija pasaules fosilās degvielas tirgū liecina, ka resursu piedāvājums joprojām būs ierobežots. Gāzes cena (TTF cenu Amsterdamā) joprojām ir trīs reizes virs vēsturiskā līmeņa.

Eksperti sagaida, ka gāzes cenas Eiropā no šodienas līmeņa nedaudz gan pieaugs. OPEC pēdējo astoņu gadu laikā ir bijis izaicinājumu laiks, jo izlaides pieaugums ārpus karteļa ir bijis ļoti spēcīgs. Tagad tas ir mainījies. Tirgus vara nākamo piecu gadu laikā atkal būs OPEC rokās. Sankcijas Krievijai izraisīs ievērojamu naftas un gāzes piegādes kritumu, kas rezultēsies arī augstākās naftas cenās.

Fiskālās politikas veidotāji saskaras ar sarežģītām izvēlēm, jo tiem ir jātiek galā ar ekonomikas lejupslīdi, bet stimulu pasākumi apgrūtina centrālo banku cīņu ar inflāciju. Lai gan inflācijas tendences ASV un Eiropā ir bijušas atšķirīgas, signāli ir labvēlīgi. Pārvadājumu cenas lielā mērā ir atgriezušās pirmsspandēmijas līmenī. Arī izejvielu cenas samazinājušās, lai gan to līmenis ir joprojām augstāks nekā parasti, kaut lauksaimniecības izejvielu cenas ir stabilizējušās. ASV inflācija ir pozitīvi pārsteigusi trīs mēnešus pēc kārtas.

Eksperti prognozē, ka jūnijā inflācija ASV samazināsies līdz 2,5% un šajā līmenī stabilizēsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!