Foto: AFP/Scanpix
Budžeta komitejas priekšsēdētājs un koordinatori atzinīgi vērtē Komisijas izziņotos pasākumus, lai risinātu "Covid-19" izraisīto krīzi, bet kritizē ieceri tos finansēt, pārdalot līdzekļus, portālu "Delfi" informēja EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Viņš norādīja, ka "Covid-19" pandēmija radījusi ārkārtas stāvokli visā pasaulē, un tas radījis papildus slodzi veselības aprūpes sistēmām un spiedienu uzņēmumiem. Deputāti pauduši, ka Eiropai šajā grūtajā brīdī būtu jārīkojas kopīgi un jāparāda solidaritāte.

Deputāti atzinīgi novērtējuši EK piektdienas, 13. marta, paziņojumu par kohēzijas politikā pieejamo līdzekļu novirzīšanu, lai palielinātu finansējumu veselības sistēmā, kā arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un skartajiem darba tirgiem. Taču vienlaikus deputāti norādījusi, ka ar šiem pasākumiem nepietiks, jo piedāvā dalībvalstīm pieejamos līdzekļus vienkārši novirzīt citam mērķim.

"Mēs uzskatām, ka šajā situācijā dalībvalstīm jābūt gatavām piešķirt papildus līdzekļus, lai palīdzētu mazināt "Covid-19" pandēmijas negatīvo ietekmi. Tāpēc Budžeta komiteja, papildus pasākumiem, kas izziņoti 13. martā, mudina Komisiju piesaistīt jaunus piešķīrumus, kas pieejami 2020. gada budžetā, izmantojot elastīguma instrumentus," pauda deputāti.

"Pašlaik ietekme uz mūsu ekonomiku ir reāla. Budžeta komiteja ir gatava ātri apstrādāt visas ierosinātās iniciatīvas budžeta jomā, kas vajadzīgas, lai mazinātu negatīvo ietekmi uz mūsu veselības sistēmām, ekonomiku un ES iedzīvotājiem", piebilda EP budžeta komitejas deputāti.

Jau vēstīts, ka "Covid-19" viskritiskāk situāciju varētu skart tūrisma, pasākumu rīkotāju, transporta un aviopārvadājumu nozares, savukārt citu nozaru pārstāvji norāda uz atsevišķām problēmām. Tomēr patieso zaudējumu mērogu vēl nav iespējams aplēst.

Savukārt valsts jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" ietekmes mazināšanai uz ekonomiku valsts dažādu finanšu instrumentu veidā uzņēmumiem atvēlēs līdz miljardam eiro,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!