Foto: EPA/LETA

Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumi zemniekiem Baltijas valstīs ir netaisnīgi, sarunā ar Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācijas pārstāvjiem otrdien atzinuši Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas deputāti, apņemoties aizstāvēt Baltijas valstu intereses, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

BA Latvijas delegācijas vadītājs Raimonds Vējonis (ZZS) sarunā ar EP komitejas deputātiem akcentējis, ka Baltijas valstīm nepieciešams noteikt minimālo ES lauksaimniecības tiešmaksājumu līmeni, kam jābūt ne mazākam kā 80–120% apmērā no ES vidējā atbalsta.

EP komitejas locekļi pauduši vienprātīgu viedokli, ka tiešmaksājumi Baltijas valstīm ir netaisnīgi un apņēmās aktīvi aizstāvēt Baltijas valstu intereses, lai nākošajā ES budžetā tiešmaksājumi Latvijas, Lietuvas un Igaunijas zemniekiem būtu 80-120% apmērā no ES vidējā līmeņa.

Vācijas pārstāvji aicināja valstis, kuras ir lielo tiešmaksājumu saņēmējas, sekot Vācijas lauksaimniecības ministres iniciatīvai un atteikties no daļas maksājumiem pirmajā pīlārā savās valstīs, lai palielinātu iespēju saņemt lielākus tiešmaksājumus Baltijas valstu zemniekiem.

BA Latvijas delegācijas pārstāvji tikās arī ar EP Transporta un tūrisma komitejas deputātiem, lai runātu par projekta "Rail Baltica" attīstību. Sanāksmē komitejas priekšsēdētājs Braiens Simpsons vairākkārt uzsvēris, ka "Rail Baltica" attīstība ir komitejas prioritāte Baltijas valstu kontekstā, jo nav pieļaujams, ka Baltijas valstis joprojām transporta infrastruktūras jomā ir izolētas no pārējās Eiropas.

Saeimu šajās tikšanās pārstāvēja BA Latvijas delegācijas vadītājs Vējonis un viņa vietnieks Jānis Reirs (V).

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija (EK) piedāvājusi Baltijas lauksaimniekiem nākamajā ES daudzgadu finanšu perspektīvā no 2014.līdz 2020.gadam tiešmaksājumos maksāt vairāk, taču Latvijas zemnieki nav apmierināti ar šo priekšlikumu. Latvijas lauksaimnieku ieskatā tiešmaksājumus ES būtu jāizlīdzina daudz krasāk nekā paredz EK piedāvājums.

Jautājums par krasāku tiešmaksājumu izlīdzināšanu ir viena no Latvijas prioritātēm sarunās par ES daudzgadu budžetu. Latvijas oficiālā nostāja ir, ka tiešmaksājumi zemniekiem 2014.-2020.gadā Latvijā nedrīkst būt zemāki par 80% no ES vidējā līmeņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!