Foto: stock.xchng

Eiropas Parlaments (EP) otrdien atbalstījis stingrus nosacījumus tabakas industrijai, piemēram, aizliegumu pārdot cigarešu paciņas, kurās būtu mazāk par 20 cigaretēm Tomēr, neskatoties uz otrdien pieņemto EP lēmumu, vairāki sākotnējie priekšlikumi tikuši pamatīgi mīkstināti.

Deputāti nolēma, ka elektroniskās cigaretes tomēr nebūs nopērkamas tikai ar medicīnisko recepti, toties šajā nolūkā taps īpašs regulējums. Atbalstu neguva arī priekšlikums uzreiz pēc likuma stāšanās spēkā aizliegt pārdot cigaretes ar mentola un dažādām citām garšām. Šim aizliegumam būs jāstājas spēkā tikai no 2022.gada.

EP otrdien atbalstīja priekšlikumu, lai uz cigarešu paciņām būtu liels biedējošs attēls,  kas attēlo smēķēšanas radītās sekas, nosakot, ka attēlam jāaizņem 65% no kopējās iepakojuma virsmas. EP Sabiedrības veselības komiteja gan sākotnēji uzstāja, ka šim attēlam jābūt vismaz 75%.

EP balsojums nozīmē, ka turpmāk EP drīkstēs vienoties ar ES Padomi (Padome) par direktīvas galējo versiju. Gala lēmumu pieņems Padome, kurā būs nepieciešams 28 dalībvalstu vienbalsīgs balsojums.

Pēc šī lēmuma EP „zaļo" frakcija savā oficiālajā „Twitter" kontā vēstīja, ka  nu tabakas industrija gavilēšot.

Visi pieņemtie grozījumi varētu stāties spēkā jau no 2014.gada,  taču par tā detaļām un formulējumiem vēl savs „jā" vārds jāsaka arī ES Padomei, intervijā portālam „Delfi" prognozēja šobrīd prezidējošās ES valsts Lietuvas Veselības ministrs Vitenis Povils Andrjukaitis.

Pirms otrdienas balsojuma vairāki EP deputāti, kā arī veselības patērētāju politikas komisārs Tonio Borgs, izteicās, ka šīs balsojums būs izšķirošs un parādīs, vai ierobežojumi patiešām varētu tikt ieviesti praksē. 

Otrdien debašu laikā deputāti neslēpa savas emocijas, nostādamies divās dažādās frontēs. Viena deputāta daļa norādīja, ka 700 000 nāves gadījumi, ko izraisa smēķēšana, ir pamatīgs arguments, lai tabakas industriju ierobežotu.

Savukārt deputāti, kas jaunos noteikumus neatbalstīja, minēja, ka EP nav tiesību tik personiski iejaukties ES iedzīvotāju personiskajā dzīvē. Kāds no deputātiem minēja, ka, ja jāliek briesmīgās bildes uz cigarešu paciņām, tad jāliek arī uz bībeles un korāna, jo reliģija nogalinot krietni vairāk cilvēku, nekā smēķi.

„Tas nav samērīgi, tas mūsu valstī atņems tūkstošiem darbavietu. Šāds lēmums tikai rosinās eiroskepticismu ES iedzīvotāju vidu," minēja EP deputāts no Polijas Mareks Migaļskis.

ES Veselības un patērētāju politikas komisārs Borgs iepriekš prognozēja, ka, ja otrdien EP nobalsos par jaunajiem grozījumiem, tad EP ar Padomi varētu vienoties par direktīvas apstiprināšanu pat šā gada laikā.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) pēc vairāku gadu darba 2012.gadā nolēma pārskatīt direktīvu par tabakas izstrādājumiem.

Latvijas valdība direktīvas jaunajā versijā aprīlī nolēma atbalstīt vairākus tabakas industrijas ierobežojumus, tostarp, tinamās tabakas pārdošanas aizliegumu.

Latvija īpaši atbalsta priekšlikumus par cigarešu minimālā izmēra regulēšanu, aizliedzot pārdot iepakojumus ar mazāk kā 20 cigaretēm, kā arī aizliedzot tirgot tievās cigaretes. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!