Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai mudinātu pasauli uz vērienīgākiem klimata mērķiem un novērstu oglekļa emisiju pārvirzi, Eiropas Parlaments (EP) aicina noteikt oglekļa cenas noteiktu preču importam no citām valstīm.

Trešdien EP pieņēma rezolūciju par Pasaules tirdzniecības organizācijas prasībām pielāgotu ES oglekļa ievedkorekcijas mehānismu, 444 deputātiem balsojot par, 70 pret un 181 atturoties, informēja preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Rezolūcijā uzsvērts, ka ES vērienīgie mērķi klimata pārmaiņu ierobežošanai nedrīkst izraisīt oglekļa emisiju pārvirzi, jo pasaule kopumā nebūs ieguvēja, ja ES ražošana tiks pārcelta uz citām valstīm, kurās ir zemāki klimata aizsardzības standarti.

Tāpēc EP deputāti atbalsta oglekļa cenas noteikšanu noteiktām precēm, kas tiek importētas no trešām valstīm, ja šajās valstīs nav pietiekami vērienīgu mērķu klimata pārmaiņu ierobežošanai. Tas radītu vienlīdzīgus konkurences apstākļus visā pasaulē, kā arī stimulu ES un ārpus ES esošajiem ražotājiem samazināt oglekļa emisijas saskaņā ar Parīzes nolīguma mērķiem.

Deputāti uzsver, ka jaunajam mehānismam jābūt saderīgam ar Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumiem, un to nedrīkst izmantot kā instrumentu protekcionisma veicināšanai. Šādā veidā gūtie ieņēmumi jāpievieno ES pašu resursiem, un jānovirza, lai sniegtu lielāku atbalstu zaļā kursa mērķiem, viņi piebilst.

Jaunajam mehānismam vajadzētu būt daļai no plašākas ES rūpniecības stratēģijas, un tam būtu jāattiecas uz visu to produktu un preču importu, uz kuriem attiecas ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēma. EP deputāti piebilst, ka jau līdz 2023. gadam tam būtu jāaptver enerģētikas un energoietilpīgās rūpniecības nozares, piemēram, cementa, tērauda, alumīnija, naftas produktu, papīra, stikla, ķīmisko vielu un mēslojuma ražošana, kas joprojām rada 94% ES rūpniecisko emisiju.

Viņi piebilst, ka cenām, ko noteiks oglekļa ievedkorekcijas mehānisms, jāatbilst dinamiskajām kvotu cenām ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā.

Paredzams, ka Eiropas Komisija 2021. gada otrajā ceturksnī kā daļu no Eiropas zaļā kursa iesniegs likumdošanas priekšlikumu par oglekļa ievedkorekcijas mehānismu, kā arī priekšlikumu par to, kā iekļaut šādi gūtos ieņēmumus ES budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!