Foto: LETA

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) ieguldīs 20 miljonus eiro investīciju fondā "BaltCap Infrastructure Fund" (BIF), teikts fonda piektdien publiskotajā paziņojumā.

ERAB prezidents Suma Čakraba piektdien parakstīja līgumu ceremonijā, kas norisinājās Igaunijas Finanšu ministrijā, Tallinā.

BIF norāda, ka ar papildinājumu no "Citadeles" pensiju fondiem un jau esošajiem investoriem BIF ir sasniedzis plānoto 100 miljonu eiro fonda apmēru.

"Esam gandarīti atbalstīt BIF ar nozīmīgu 20 miljonu eiro ieguldījumu. Fonda mērķis ir samazināt riska kapitāla iztrūkumu infrastruktūras finansēšanā reģionā un ieguldīt līdzekļus, attīstot būtiskus infrastruktūras objektus visās trīs Baltijas valstīs. ERAB ieguldījums fondā, kuram ir stipra apņemšanās mazināt negatīvās klimata izmaiņas, ir jauns un svarīgs pavērsiens ERAB mērķos veicināt zaļo domāšanu riska kapitāla nozarē," norāda Čakraba.

Igaunijas Finanšu ministrs Tomass Teniste piebilst: "Esam lepni par šo ieguldījumu BIF – pirmajā Baltijas infrastruktūras fondā ar mērķi veicināt privātos investorus finansēt infrastruktūras projektus. Fonda ieguldījumu stratēģija ir vērsta uz aizvien pieaugošajām reģiona nepieciešamībām transporta, energoefektivitātes un atjaunojamās enerģijas jomās. Pagājušajā gadā Igaunijā stājās spēkā jaunā likumdošana attiecībā uz komandītsabiedrībām. Šī likumdošana tika izveidota, vadoties pēc labākajiem paraugiem virknē valstu. Man ir liels prieks, ka arvien vairāk riska kapitāla fondu pārvaldnieku, ieskaitot "BaltCap", jau ir izvēlējušies izmantot šo iespēju saviem fondiem."

ERAB ar 20 miljonu eiro ieguldījumu kļūst par otru lielāko BIF investoru līdzās Eiropas Investīciju bankai, kura ieguldīja tādu pašu summu pirms gada.

"Ņemot vērā ERAB plašo pieredzi šajā jomā un apņemšanos veicināt Baltijas reģiona izaugsmi, priekš mums bija būtiski piesaistīt ERAB kā vienu no BIF galvenajiem investoriem. Esam pagodināti par investoru izrādīto uzticību, kas ļaus BIF piedāvāt unikālus un nesalīdzināmus ilgtermiņa finansējuma risinājumus ilgtspējīgai pašmāju infrastruktūras attīstībai," uzsver BIF partneris Šarūns Stepukons.

BIF ir arī papildus saņēmis ieguldījumu no "Citadeles" pensiju fondiem, palielinot BIF lielumu līdz 100 miljoniem eiro.

"BaltCap", kas ir lielākais riska kapitāla pārvaldnieks Baltijas reģionā, pagājušā gada jūlijā uzsāka BIF plānojot tam piesaistīt 100 miljonus eiro. Fonds investē transporta, enerģijas un sociālās infrastruktūras attīstībā Lietuvā, Latvijā un Igaunijā.

Kopš darbības uzsākšanas BIF jau ir investējis 16 miljonus eiro 48MW biomasas katlumājā Viļņā. Katlumāja tiks uzbūvēta un uzsāks darbību 2019. gada sākumā. Balstoties uz prognozēm, tā saražos 10% no Viļņas siltumenerģijas patēriņa. Pagājušā gadā BIF arī iegādājās 75% akciju "Anaerobic Holding" par 9,45 miljoniem eiro. "Anaerobic Holding" pārvalda trīs biogāzes stacijas Latvijā, ar kopējo uzstādīto jaudu 4,9MW.

BIF ieguldītāju loks ietver visus lielākos Baltijas valstu pensiju fondus, dzīvības apdrošināšanas kompāniju un starptautiskās finanšu institūcijas. Vairāk nekā puse no līdzekļiem ir piesaistīta no Lietuvā, Latvijā un Igaunijā bāzētiem pensiju fondiem, – kas ir līdz šim lielākais kopējais vietējo pensiju fondu ieguldījums uz Baltiju vērstā riska kapitāla fondā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!