Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) prognozē, ka koronavīrusa pandēmijas radītās ietekmes dēļ Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad samazināsies par 7%.

Savukārt nākamgad ERAB Latvijas ekonomikai prognozē izaugsmes atgriešanos, IKP pieaugot par 5%.

"Latvija ir neaizsargāta pret ārējo apstākļu attīstību, un koronavīrusa pandēmija radīs būtiskus zaudējumus tūrisma un viesmīlības nozarēs," norāda ERAB.

Bankas eksperti skaidro, ka valsts ekonomikas atlabšana būs atkarīga no koronavīrusa izplatības ierobežošanai paredzēto pasākumu pakāpeniskas atcelšanas un atgriešanās pie ierastas situācijas, kas varētu notikt gada otrajā pusgadā.

Identisku kritumu kā Latvijā ERAB jaunākajās prognozēs šim gadam lēš arī Lietuvas ekonomikai, tāpat prognozējot, ka nākamajā gadā Lietuvas IKP pieaugs par 5%.

Tikmēr Igaunijas IKP, ERAB vērtējumā, šogad saruks par 6%, bet nākamgad ekonomikā gaidāma izaugsme 7% apmērā.

Vienlaikus ERAB prognozē, ka Centrāleiropas un Baltijas valstu ekonomikā šogad kopumā būs kritums par 4,3%, bet 2021.gadā būs pieaugums par 4,5%.

ERAB skaidro, ka Centrāleiropas un Baltijas valstu reģionā ieviesti stingri koronavīrusa izplatības ierobežošanas pasākumi, kas ietvēruši uzņēmumu un skolu slēgšanu, kā arī radījuši traucējumus rūpnieciskajai ražošanai.

Tāpat ERAB prognozē, ka tās darbības reģiona valstu ekonomika šogad samazināsies par 3,5%, bet nākamgad pieaugs par 4,8%. Banka gan uzsver, ka gadījumā, ja sociālās distancēšanās prasības saglabāsies spēkā ilgāk, nekā gaidīts, recesija var izrādīties smagāka.

ERAB ir 64 dalībvalstu, Eiropas Savienības un Eiropas Investīciju bankas kopīpašums. Tajā dominējošā loma ir Eiropas valstīm, tomēr lēmumu pieņemšanā piedalās arī vairākas citas valstis, tostarp ASV un Japāna. Tā ir dibināta 1991.gadā, lai palīdzētu bijušajām padomju bloka valstīm Eiropā un Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku. Banka darbojas 29 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!