Foto: LETA

Investoru piesaiste bankai "Citadele" ir ļoti uzskatāms pierādījums Latvijas tautsaimniecības atlabšanai, paziņojumā medijiem raksta Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) pirmais viceprezidents Fils Benets.

"Tas raida spēcīgu signālu investoriem, norādot uz valsts atgriešanos Eiropas straujāk augošo tautsaimniecību lokā. "Citadele" ir stabila finanšu iestāde, kas strādā saskaņā ar spēcīgu biznesa modeli un ievēro augstus korporatīvās pārvaldības standartus. ERAB ir piekritusi saglabāt tai piederošo akciju paketi savā īpašumā, turpinot bankas veiksmīgo attīstību. Tādas spēcīgas bankas kā "Citadele" ir nozīmīga stipras tautsaimniecības daļa, jo tās spēj nodrošināt finanšu līdzekļus uzņēmējdarbības attīstībai, jo īpaši mazo un vidējo uzņēmumu sektorā, kur "Citadele" uzrāda īpaši labus rezultātus," paziņojumā raksta Benets.

ERAB atzinīgi novērtē bankas "Citadele" akciju pārdošanas līguma noslēgšanu. No šodienas "Citadeles" akciju kontrolpakete pieder starptautisku investoru grupai, kuru vada ASV investīciju uzņēmums "Ripplewood Holdings" un tā dibinātājs un valdes priekšsēdētājs Tims Kolinss. 2009.gadā ERAB kļuva par "Citadeles" priekšteces akcionāru, un ERAB ir piekritusi saglabāt savu 25% akciju paketi līdzās "Ripplewood" vadītajai investoru grupai.

Latvijas valdība 2014.gada septembrī izlēma pārdot sev piederošo bankas "Citadele" akciju kontrolpaketi "Ripplewood" vadītai investoru grupai. Pēc lēmuma pieņemšanas Privatizācijas aģentūra un pircējs savstarpēji parakstīja pirkšanas un pārdošanas līgumu. Līgums tā gala versijā stājas spēkā šodien līdz ar darījuma pabeigšanu.

ERAB paziņojumā norādīts, ka tā pievienojās starptautiskās sabiedrības centieniem mazināt pasaules finanšu krīzes smago ietekmi uz Latviju, kļūstot par "Parex bankas" akcionāru 2009.gada septembrī. Pēc restrukturizācijas 2010.gada augustā "Parex banka" tika sadalīta, nodalot labos aktīvus bankā "Citadele", kas tika gatavota investoru piesaistei, no uzņēmuma "Reverta", kas pārvalda problemātiskos aktīvus.

Kā ziņots, Privatizācijas aģentūra ir pabeigusi bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to "Ripplewood" un 12 starptautisku investoru grupa kļuvusi par 75% plus vienas bankas akcijas īpašnieci. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro. Šī summa ir par 700 000 eiro lielāka, nekā tika prognozēts sākotnēji, kad publiski "Citadeles" darījuma cena izskanēja 74 miljonu eiro apmērā.

Otrs bankas akcionārs ir ERAB, kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

"Citadeles" grupas pamata tirgus ir Baltijas valstis - Latvija, Lietuva un Igaunija. Banka "Citadele" ir vienīgais "American Express" sadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt "American Express" maksājumu kartes.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka pērn decembrī valdība atbalstīja Privatizācijas aģentūras priekšlikumus, kas paredz bankas "Citadele" un "Revertas" akcionāru līgumos ar ERAB iepriekš paredzēto saistību restrukturizāciju. Privatizācijas aģentūra toreiz informēja, ka tā veiks maksājumu ERAB aptuveni 88 miljonu eiro apmērā, ko veidos maksājums naudas izteiksmē aptuveni 77 miljoni eiro, kā arī ERAB tiks nodots Privatizācijas aģentūras subordinētais aizdevums bankai "Citadele" 11,21 miljona eiro apmērā. Vienlaikus Privatizācijas aģentūra toreiz skaidroja, ka maksājuma apmērs tiks koriģēts atbilstoši bankas "Citadele" akciju gala cenai darījuma noslēguma brīdī.

Šogad martā Saeima piekrita Privatizācijas aģentūrai izsniegtā valsts aizdevuma nosacījumu maiņai, lai bankas "Citadele" pārdošanas darījumā gūtos ienākumus un līdzekļus no bankā ieguldītā subordinētā aizdevuma atmaksas novirzītu saistību dzēšanai pret ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!