Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) paaugstinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam, norādot, ka valsts ekonomikas pieaugums būs straujākais Centrāleiropas un Baltijas valstu reģionā.

ERAB jaunākajās prognozēs Latvijas ekonomikas pieaugums šogad tiek lēsts 4,7%, kas ir par 1,6 procentpunktiem vairāk nekā tika prognozēts maijā.

2018.gadā ERAB Latvijai prognozē IKP pieaugumu 4,1% apmērā, kas ir par 0,9 procentpunktiem vairāk nekā maija prognozē.

Latvijas ekonomikas šī un nākamā gada prognožu paaugstinājums salīdzinājumā ar maijā lēsto ir lielākais Baltijas valstu vidū.

Salīdzinājumā ar maiju Igaunijas ekonomikas izaugsmes prognoze šim gadam ir palielināta par 0,3 procentpunktiem, un tagad Igaunijas IKP pieaugumu šogad ERAB gaida 3,7% apmērā. Nākamgad banka Igaunijai prognozē ekonomikas izaugsmi 3,4% apmērā, kas ir par 0,7 procentpunktiem vairāk nekā tika lēsts maijā.

Lietuvas IKP, ERAB vērtējumā, šogad pieaugs par 3,6%, kas ir par 0,7 procentpunktiem vairāk nekā maijā lēstais, bet nākamgad Lietuvas ekonomikas izaugsme varētu sasniegt 3,5%, kas salīdzinājumā ar maijā prognozēto ir par 0,5 procentpunktiem vairāk.

ERAB pārskatā norādīts, ka pēc ekonomikas izaugsmes tempa palēnināšanās 2016.gadā, kas bija skaidrojams ar investīciju kritumu, pieauguma temps Centrāleiropā un Baltijas valstīs šogad paātrināsies.

Banka norāda, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos investīcijas ir spējuša atgūties visās trīs Baltijas valstīs, bet iedzīvotāju patēriņa izdevumi, visticamāk, saglabāsies spēcīgi, pateicoties uzlabotiem apstākļiem darba tirgū un kreditēšanas tirgus atlabšanai.

Vienlaikus ERAB arī palielinājusi tās darbības reģiona valstu ekonomiskās izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam. ERAB prognozē, ka reģiona ekonomika šogad pieaugs par 3,3%, nevis 2,4%, kā tika lēsts iepriekš, bet nākamajam gadam prognoze paaugstināta par 0,2 procentpunktiem - līdz 3%. Pērn reģiona ekonomika pieauga par 1,9%.

ERAB ir 64 dalībvalstu, Eiropas Savienības un Eiropas Investīciju bankas kopīpašums. Tajā dominējošā loma ir Eiropas valstīm, tomēr lēmumu pieņemšanā piedalās arī vairākas citas valstis, tostarp ASV un Japāna. Tā ir dibināta 1991.gadā, lai palīdzētu bijušajām padomju bloka valstīm Eiropā un Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku. Banka darbojas 29 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!