Foto: DELFI
Trešdien Eiropas Parlamenta (EP) plenārsēdē pēc garām diskusijām beidzot tika pieņemts lēmums par Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu. Tajā arī noskaidrojies, kāds tieši Eiropas Savienībā (ES) būs nākamās septiņgades lauksaimniecības budžets - tie būs 373,2 miljardi eiro (262, 3 miljardi latu), kas ir 38,9% no kopējā ES daudzgadu budžeta.

Salīdzinot ar iepriekšējo budžetu, finansējums lauksaimniecībai sarucis par 17%, toties Latvijai šis finansējums palielinājies par 50%.

KLP budžets turpmākajiem septiņiem gadiem būs 373, 2 miljardi eiro (262, 3 miljardi latu), kas ir 38,9% no kopējā ES daudzgadu budžeta, kura apmērs ir 960 miljardi eiro (674,7 miljardi latu). Latvijai atvēlētais lauksaimniecībai paredzēto līdzekļu budžets no aptuveni 1,7 miljardiem eiro (1,2 miljardi latu) pieaugs līdz aptuveni 2,7 miljardiem eiro (1,9 miljardi latu), portālu "Delfi" informēja  EP parlamentārais asistents Mārtiņš Spravņiks.

KLP arī noteikts princips, ka turpmāk stratēģiski  lielāks tiešais atbalsts tiks sniegts tieši ražojošajiem zemniekiem, lai Eiropas lauksaimniecība kļūtu konkurētspējīgāka pasaules līmenī.

„Jaunā Eiropas lauksaimniecības politika būs izdevīgāka tieši Latvijas zemniekiem un tiem, kuri tiešām nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu. Kopumā lauksaimniecības budžets tiek samazināts par 17%, kamēr Latvijai tas pieaugs par aptuveni 50%. Tas, ka sasniegtais kompromiss īsti neapmierina nevienu no dalībvalstīm, apliecina, ka tas ir labākais iespējamais pašreizējos apstākļos.

Tāpēc KLP reforma nav pabeigta un tā ir jāturpina jau nākamajā EP sasaukumā. Tiešmaksājumu tālāka izlīdzināšana ir absolūti nepieciešama, lai būtu godīgāka konkurence un arī lauksaimniecībā darbotos īsts vienotais Eiropas tirgus," uzskata EP deputāte Sandra Kalniete. 
Jau ziņots, ka šonedēļ EP beidzot vienojās par ES daudzgadu budžetu, kurš kopuma sastāda aptuveni 1% no kopējās ES ekonomikas un ir par aptuveni 3% mazāks nekā iepriekšējā termiņā piešķirtais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!