Foto: DELFI

Eiropas Infrastruktūras savienošanas instrumenta transporta komiteja atbalstījusi VAS "Latvijas gaisa satiksme" (LGS) iesniegto projektu ar līdzfinansējumu 50% jeb 26,263 miljonu eiro apmērā gaisa satiksmes infrastruktūras uzlabošanai un pielāgošanai divējādam lietojumam, proti, gan civiliem, gan militāriem mērķiem, informē uzņēmumā.

"Ģeopolitiskā situācija saistībā ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā radīja nepieciešamību aktīvi attīstīt un stiprināt militārās spējas, kur aviācija ir viena no būtiskām komponentēm. Strikti reglamentētajā aviācijas nozarē arvien vairāk tiek noteiktas jaunas prasības, kas vērstas galvenokārt uz gaisa satiksmes vadības drošuma līmeņa paaugstināšanu. Drošuma līmeņa paaugstināšanas priekšnoteikums ir infrastruktūras tehniskā un tehnoloģiskā attīstība, tai skaitā tās pielāgošana militāriem mērķiem. Sākotnēji LGS plānoja realizēt jaunā gaisa satiksmes vadības torņa projektu, izmantojot savus līdzekļus un aizņēmumu bankā, taču Covid-19 pandēmijas un Krievijas iebrukuma Ukrainā sekas aviācijas nozarē ir radījušas tādu situāciju, kurā tas vairs nav iespējams," skaidro LGS valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš.

Projekts saņēmis Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūras (CINEA) atbalstu un ļaus izmantot Eiropas Savienības līdzekļus tā īstenošanai.

12. maijā CINEA izsludināja transporta nozares projektu konkursu CEF līdzfinansējuma saņemšanai ar īpašu nosacījumu – transporta infrastruktūras pielāgošanai gan civiliem, gan militāriem mērķiem. LGS sagatavoja atbilstošu projekta pieteikumu "Riga Enhanced ATM Infrastructure Development" un pēc Satiksmes ministrijas un Aizsardzības ministrijas pozitīvo atzinumu saņemšanas iesniedza projekta pieteikumu CINEA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!