Foto: F64
Eiropas Savienības (ES) darbībā, lai mazinātu ar pesticīdu lietošanu saistītos riskus, ir vērojams nepietiekams progress, secināts Eiropas Revīzijas palātas (ERP) jaunajā ziņojumā.

"Eiropas Komisija (EK) līdz šim nav spējusi būtiski samazināt un kontrolēt riskus, kas saistīti ar to, kā lauksaimnieki lieto pesticīdus," paziņojumā medijiem sacīja ERP loceklis Samo Jerebs. "Iespēju pienācīgi risināt šo problēmjautājumu piedāvāja jaunā kopīgā lauksaimniecības politika, kas stājas spēkā 2021. gadā, bet šī iespēja diemžēl tika palaista garām."

Vairākās dalībvalstīs pasākumi, kas veikti, lai iekļautu direktīvu par pesticīdu ilgtspējīgu lietošanu savas valsts tiesību aktos, ir bijuši novēloti, pausts ERP ziņojumā. 2012. gadā pret divām no dalībvalstīm pat tika sāktas pārkāpuma procedūras.

ERP arī norādīja, ka EK nebija pārbaudījusi, vai dalībvalstis direktīvu piemēro pareizi. Piemēram, revidentu ieskatā ne visas valstis izpildīja prasību par integrētu augu aizsardzību (IAA) — lauksaimniekiem ļaut izmantot pesticīdus tikai gadījumos, kad citas metodes ir neefektīvas. Taču nav arī skaidru kritēriju, kā šo prasību reāli varētu ievērot.

Turklāt, lauksaimniekiem trūkst motivācijas samazināt savu atkarību no pesticīdiem, atklāja ERP. Iespējams, tāpēc, ka IAA principu piemērošana nav starp nosacījumiem kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) maksājumu saņemšanai.

EK arī joprojām nav pierādījumos balstīta pamata, lai novērtētu, vai direktīva ir sasniegusi ES mērķi — panākt pesticīdu ilgtspējīgu lietošanu.

Lai uzlaboto pašreizējo situāciju, ERP iesaka pārbaudīt IAA īstenošanu lauksaimniecībās, IAA saistīt ar jaunās KLP maksājumiem, uzlabot statistiku par augu aizsardzības līdzekļiem, kā arī izstrādāt labākus riska indikatorus.

Augu aizsardzības līdzekļus ("pesticīdus") izmanto, lai pasargātu kultūraugus no kaitīgajiem organismiem, kaitēkļiem un slimībām. Pesticīdi var radīt spiedienu uz vidi un apdraudēt gan cilvēku, gan arī citu dzīvo organismu veselību.

Kopš 1991. gada ES ir bijuši kopīgi noteikumi par pesticīdu lietošanu, un 2009. gadā tā pieņēma direktīvu par pesticīdu ilgtspējīgu lietošanu.

"Delfi" jau decembrī ziņoja, ka Eiropas Parlamenta deputāti aicina, pārskatot direktīvu par pesticīdu ilgtspējīgu izmantošanu, obligāti iekļaut ES mēroga mērķus pesticīdu samazināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!