Foto: LETA

Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis mazāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ātrā novērtējuma dati, kas apkopoti par 20 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2020.gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada samazinājies par 1,7%.

Straujākais ekonomikas kritums ceturtajā ceturksnī fiksēts Spānijā (-9,1%), Austrijā (-7,8%), Itālijā (-6,6%), Portugālē (-5,9%), kā arī Čehijā un Francijā (abās valstīs -5%).

Vismazākais kritums bijis Lietuvā (-1,3%).

ES vidēji IKP ceturtajā ceturksnī, salīdzot ar tādu pašu periodu pirms gada, samazinājies par 4,8%, bet eirozonā - par 5%.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2019.gada ceturto ceturksni IKP sarucis par 3,9%, bet salīdzinājumā ar trešo ceturksni tas pieaudzis par 0,1%.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme ceturtajā ceturksnī fiksēta 15 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet straujākā tā bijusi Rumānijā (+5,3%), Bulgārijā (+2,1%), Kiprā (+1,4%), Lietuvā (+1,2%), kā arī Latvijā un Ungārijā (abās valstīs +1,1%). Tikmēr kritums reģistrēts Nīderlandē (-0,1%), Polijā (-0,7%), Francijā (-1,3%), Itālijā (-2%) un Austrijā (-4,3%).

Salīdzinājumā ar trešo ceturksni IKP ES saruka par 0,4%, bet eirozonā - par 0,6%.

Dati par Grieķiju, Horvātiju, Igauniju, Īriju, Luksemburgu, Maltu un Slovēniju nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!