Latvijā pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis tikpat liels iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums kā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" koriģētie dati.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada samazinājies par 1,2%.

Straujākais ekonomikas kritums pirmajā ceturksnī fiksēts Portugālē (-5,4%), Austrijā (-4,5%) un Spānijā (-4,3%).

Visstraujākais kāpums bijis Īrijā (+12,1%), tai seko Igaunija (+5%) un Luksemburga (+4,9%). Lietuvā bijis 1,2% pieaugums.

ES vidēji IKP pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar tādu pašu periodu pirms gada, samazinājies par 1,2%, bet eirozonā - par 1,3%.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni IKP sarucis par 3,1%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada ceturto ceturksni tas samazinājies par 1,8%.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme pirmajā ceturksnī fiksēta 15 ES dalībvalstīs, un straujākā tā bijusi Īrijā (+7,8%), Horvātijā (+5,8%), Igaunijā (+4,8%) un Grieķijā (+4,4%), bet straujākais kritums reģistrēts Portugālē (-3,3%) un Slovākijā (-2%).

Lietuvā reģistrēts pieaugums par 2%, bet Latvijā - kritums par 1,7%.

Salīdzinājumā ar ceturto ceturksni IKP ES pirmajā ceturksnī sarucis par 0,1%, bet eirozonā - par 0,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!