Foto: stock.xchng

Latvijā janvārī-oktobrī reģistrēts ceturtais lielākais eksporta apmēra kritums Eiropas Savienības (ES) salīdzinājumā ar 2015.gada pirmajiem desmit mēnešiem, liecina piektdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati.

Saskaņā ar tiem janvārī-oktobrī salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem desmit mēnešiem eksporta apjoms Latvijā saruka par 2%. Tāds pats kritums reģistrēts arī Francijā, Luksemburgā, Nīderlandē un Zviedrijā. Lielāks kritums reģistrēts Lielbritānijā (-12%), Somijā (-4%), kā arī Lietuvā, Beļģijā, Grieķijā un Kiprā (visās valstīs -3%). 1% eksporta kritums reģistrēts Dānijā un Portugālē.

Kopumā 13 ES dalībvalstīs eksportētās produkcijas apjoms janvārī-oktobrī bija mazāks nekā šajā laika posmā pērn. Iepriekšējā gada pirmo desmit mēnešu līmenī eksports saglabājās Austrijā, Bulgārijā, Itālijā un Vācijā, bet pārējās 11 valstīs tas pieauga.

Lielākais eksporta apjoma kāpums pirmajos desmit mēnešos salīdzinājumā ar šo laika posmu pērn bijis Maltā (+18%), Horvātijā, Itālijā un Rumānijā (visās valstīs +4%), Čehijā, Slovākijā, Slovēnijā un Ungārijā (visās valstīs +3%), kā arī Igaunijā (+2%).

Importa apjoms gada pirmajos desmit mēnešos salīdzinājumā ar janvāri-oktobri pērn saruka 14 ES dalībvalstīs, Austrijā, Grieķijā un Vācijā tas saglabājās stabils, bet 11 valstīs reģistrēts pieaugums.

Lielākais importa kritums aplūkotajā periodā reģistrēts Luksemburgā (-7%), Lietuvā un Beļģijā (abās valstīs -5%), kā arī Latvijā (-4%).

Savukārt lielākais importa pieaugums janvārī-oktobrī gada izteiksmē bijis Kiprā (+14%), Maltā (+8%), Rumānijā (+6%). Igaunijā, Lielbritānijā Slovākijā un Slovēnijā imports gada pirmajos desmit mēnešos bija par 2% lielāks nekā pirms gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!