Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū Latvijā pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar janvāri-martu pērn bijis trešais straujākais mājokļu cenu pieaugums, liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" jaunākie dati par 27 bloka dalībvalstīm.

Latvijā pagājušā pirmajā ceturksnī mājokļu cenas bija par 10,1% lielākas nekā šajā pašā periodā pērn. Lielāks mājokļu cenu kāpums gada izteiksmē reģistrēts vien Čehijā (12,8%) un Lietuvā (+10,2%). Igaunijā mājokļu cenas pirmajā ceturksnī gada izteiksmē augušas par 7,7%.

Kopumā 25 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, mājokļu cenas pirmajā ceturksnī bija lielākas nekā janvārī-martā pērn. Cenu samazinājums reģistrēts Horvātijā (-0,4%) un Itālijā (-0,1%).

Savukārt pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri-decembri mājokļu cenas pieauga 20 ES dalībvalstīs, par kuram pieejami dati, bet samazinājās septiņās valstīs.

Lielākais mājokļu cenu pieaugums pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada pēdējiem trim mēnešiem tika reģistrēts Čehijā (+2,9%), Latvijā (+2,8%) un Zviedrijā (+2,5%). Lietuvā mājokļu cenas pirmajā ceturksnī bija par 1,5% lielākas nekā iepriekšējo trīs mēnešu periodā.

Savukārt lielākais mājokļu cenu samazinājums ceturkšņa izteiksmē bijis Maltā (-5,4%), Slovākijā (-2,4%) un Kiprā (-1,4%). Igaunijā - tāpat kā Itālijā - bijis minimāls cenu kritums 0,1% apmērā.

Kopumā ES dalībvalstīs gada izteiksmē janvārī-martā mājokļu cenas pieauga par 4,5%, bet ceturkšņa izteiksmē - par 0,7%. Eirozonā pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar to pašu periodu pērn mājokļu cenas pieauga par 4%, bet ceturkšņa izteiksmē - arī par 0,4%.

Apkopojot datus par mājokļu cenām statistiķiem nebija pieejami dati par Grieķiju, savukārt Bulgārijas un Itālijas dati ir provizoriski, bet Luksemburgas datos nav iekļautas jaunas vienģimenes mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!