Foto: Shutterstock

Rīgas pilsētas tiesa pasludinājusi smaržu un kosmētikas tirgotāju SIA "Faberlic Baltija" par maksātnespējīgu, liecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā.

Maksātnespējas process pasludināts 24. augustā.

Par procesa administratoru iecelts Romāns Žeglovs.

Kreditoru pieteikšanās termiņš noteikts 2022. gada 26. septembris.

Kā ziņots, 15. jūnijā "Faberlic Baltija" tika izslēgts no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistra, liecina "Firmas.lv" informācija.

Savukārt ar Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes 8. aprīļa lēmumu "Faberlic Baltija" piemērota aizlieguma atzīme komercķīlas reģistrācijai, pārreģistrācijai, pārjaunošanai un grozīšanai komercķīlu reģistrā

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) marta sākumā informēja, ka "Faberlic Baltija" sniedz padomus, kā apiet sankcijas, veicot maksājumus, izmantojot "PayPal" maksājumu sistēmu.

PTAC norāda, ka "Faberlic Baltija" patiesais labuma guvējs ir Krievijas valsts domes deputāts Aleksejs Ņečajevs, kas pakļauts Eiropas Savienības (ES) sankcijām. Ņečajevam sankcijas piemērotas kopā ar pārējiem Valsts domes deputātiem, kas rosināja atzīt divu Ukrainas austrumu teritoriju - pašpasludināto tautas republiku - neatkarību un pēc tam ratificēja draudzības līgumus ar tām.

PTAC pārstāvji norāda, ka, sekojot šādiem un līdzīgiem padomiem, veicot maksājumus uz sankciju sarakstos minēto personu maksājumu kontiem vai ar tām saistītām personām, ikviens īsteno sankciju apiešanas mēģinājumu. Sankciju apiešana vai tās mēģinājums ir administratīvi un krimināli sodāms pārkāpums.

PTAC aicina ievērot Sankciju likumā noteiktos ierobežojumus un gadījumā, ja pēkšņi pakalpojumu sniedzējam vai pārdevējam vairs nevar veikt maksājumus, izmantojot līdz šim izmantotos maksājumu līdzekļus, pievērst pastiprinātu uzmanību, vai konkrētā juridiskā persona nav ar sankciju subjektu saistīta persona, kuras kontus nav iesaldējušas kredītiestādes.

PTAC norāda, ka šādi aizdomīgi gadījumi varētu būt aicinājumi izmantot dažādas ārvalstu maksājumu sistēmas vai platformas ("PayPal", "WePay", "Skrill", "Intuit" un citas) vai citus instrumentus, ar ko iespējams nodot finanšu vai tiem pielīdzināmas vērtības, piemēram, kriptovalūtas ("Bitcoin", "Etherium", "Cardano" un citas).

Patērētājiem un juridiskām personām, kurām Sankciju likums nenosaka kārtību, kādā ir jāziņo par sankciju pārkāpumiem un sankciju apiešanas mēģinājumiem, ir jāziņo tādā pašā veidā, kā tiek ziņots par jebkuru citu iespējamu noziedzīgu nodarījumu - ir jāinformē tiesībaizsardzības iestādes, norāda PTAC pārstāvji.

Latvijā sankciju regulējums ietverts Starptautisko un Latvijas Republikas sankciju likumā (Sankciju likums) un ikvienai fiziskai un juridiskai personai ir pienākums ievērot Sankciju likumā noteiktos ierobežojumus, proti, nekavējoties un bez iepriekšēja brīdinājuma iesaldēt visus finanšu līdzekļus un finanšu instrumentus, kas tieši vai netieši, pilnībā vai daļēji ir sankciju subjekta īpašumā, valdījumā, turējumā vai kontrolē, tostarp tos finanšu līdzekļus un finanšu instrumentus, kas nodoti trešajām personām, liegt sankciju subjektam piekļuvi finanšu līdzekļiem un finanšu instrumentiem, kā arī nesniegt sankciju subjektam, tostarp izmantojot pilnvarojumu, starptautiskajās vai nacionālajās sankcijās noteiktos finanšu pakalpojumus.

Sankciju subjekts ir starptautisko publisko tiesību subjekts, fiziskā vai juridiskā persona vai cits identificējams subjekts, attiecībā uz kuru noteiktas starptautiskās vai nacionālās sankcijas.

"Faberlic Baltija" īpašnieks ir Krievijas publiskā akciju sabiedrība "Faberlic".

"Faberlic Baltija" apgrozījums 2020. gadā bija 20,63 miljoni eiro, peļņa - 840 000 eiro, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmumā 2020. gada beigās strādāja 137 darbinieki. Finanšu dati par pagājušo gadu vēl nav publiskoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!