Foto: PantherMedia/Scanpix

Jūlijā faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 8,9%, kas salīdzinājumā ar jūniju ir par 0,2 procentpunktiem vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) darbaspēka apsekojuma dati.

Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētā bezdarba līmenis jūlijā bija 8,6%, un salīdzinājumā ar jūniju nav pieaudzis. Salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju bezdarba līmenī vērojams pieaugums – 2,6 procentpunkti gan faktiskā bezdarba līmenim, gan reģistrētā bezdarba līmenim.

Jūlijā Latvijā bija 86,6 tūkstoši bezdarbnieku, kas ir par 1,7 tūkstošiem vairāk nekā jūnijā un par 25,5 tūkstošiem vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Pēdējo 5 mēnešu laikā kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas salīdzinājumā ar 2020. gada februāra faktiskā mēneša bezdarba datiem, bezdarbnieku skaits pieaudzis par 15 tūkstošiem.

Reģistrētais bezdarba līmenis tiek aprēķināts, izmantojot NVA un CSP veiktā Darbaspēka apsekojuma datus.

CSP atgādina, ka pārmaiņu laikā ir svarīgi iegūt informāciju par iedzīvotāju nodarbinātību, lai novērtētu šī brīža situācijas ietekmi uz ekonomiskajiem un sociālajiem procesiem valstī, tādēļ aicina iedzīvotājus būt aktīviem un piedalīties ielūgtajās aptaujās telefoniski vai tiešsaistē.

Jau vēstīts, ka otrajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo, bezdarba līmenis ir palielinājies par 1,2 procentpunktu, sasniedzot 8,6%. Turklāt arī nodarbināto skaits šajā ceturksnī ir sarucis par 0,6 procentpunktiem – nodarbināti ir 64,1% iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!