Foto: Publicitātes foto

2022. gada februārī, salīdzinot ar 2021. gada februāri, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās Latvijā palielinājies par 2,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Ražošanas apjoma kāpums bija arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 15,2%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 19,9% (saruka koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjoms un gāzes piegāde patērētājiem). Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 0,6%.

Šī gada februārī no kopumā 22 apstrādes rūpniecības nozarēm produkcijas izlaides pieaugumu uzrādīja 15 nozares, tai skaitā dzērienu ražošana – par 53,5%, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošana – par 25,1%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošana – par 18,4%, elektrisko iekārtu ražošana – par 11,2% un iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana – par 6,1%. Produkcijas apjoms pieauga arī divās no trim pēc īpatsvara lielākajās nozarēs – koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 2,4% un 12,7%).

Savukārt ražošanas apjoms saruka datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 24,4%, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 14,4%, kā arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – par 7,5%.

2022. gada februārī, salīdzinot ar 2022. gada janvāri, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 2,1%. Ražošanas apjoma kāpums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 2,1%, bet kritums – elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 3,2%. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 2,5%.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums

2022. gada februārī, salīdzinot ar 2021. gada februāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 22,6%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 18,1% un eksportā – par 24,5% (tai skaitā eirozonā – par 36,5%, ārpus eirozonas – par 16,3%).

2022. gada februārī, salīdzinot ar 2022. gada janvāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājās par 1,4%. Vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 0,7% un eksportā – par 1,7% (tai skaitā eirozonā – par 1,4%, ārpus eirozonas – par 1,9%).

Rūpniecības produkcija tiek aprēķināta, summējot konkrētā mēnesī pārdoto pašražoto produkciju un sniegtos rūpnieciskos pakalpojumus ar gatavās produkcijas krājumu un nepabeigto ražojumu izmaiņām.

Rūpniecības apgrozījums ir konkrētā mēnesī pārdotā pašražotā produkcija un sniegtie rūpnieciskie pakalpojumi. Rūpniecības apgrozījuma indekss raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību. To aprēķina faktiskajās cenās, neizslēdzot cenu ietekmi. Atšķirībā no saražotās rūpniecības produkcijas, kurā ieskaita arī nepabeigtos ražojumus un produkcijas krājumus, apgrozījumā ietver tikai pārdoto produkciju un sniegtos rūpnieciskos pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!