Foto: Publicitātes attēli

Februārī vidējā "NordPool" elektroenerģijas biržas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 59,15 eiro par megavatstundu (EUR/MWh) un, salīdzinājumā ar janvāri, cena palielinājās par 10,5%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada februāri, kad tā bija 28,05 EUR/MWh, cena ir palielinājusies par 111%, liecina Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" apkopotā informācija.

Līdzīgs cenu pieaugums vērojams arī kopumā Baltijā un Somijā, kā arī Zviedrijas 4. tirdzniecības apgabalā (ar kuriem Baltijai ir starpvalstu savienojumi): elektroenerģijas cena šajos apgabalos februārī ir pieaugusi vidēji par 10,3%. Būtisks cenu pieaugums jau otro mēnesi ir vērojams arī citos cenu apgabalos Zviedrijā, kā arī Dānijā un Norvēģijā un tas ir saistāms ar pagājušā gada decembrī atklāto jūras kabeli no Norvēģijas uz Vāciju, kā rezultātā radās iespēja eksportēt vairāk elektroenerģijas uz valstīm, kur cena ir augstāka.

Februārī vidējā "NordPool" Latvijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas biržas nākošās dienas diennakts elektroenerģijas cena svārstījās no 31,09 EUR/MWh līdz 99,72 EUR/MWh. Salīdzinot mēneša elektroenerģijas stundas cenu starp Latviju un Igauniju, var secināt, ka cena bija vienāda 99,9% no mēneša stundu skaita un šis lielums nav mainījies, salīdzinot ar janvāri. savukārt Lietuvas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena februārī bija vienāda ar Latvijas cenu 99% no visām mēneša stundām, bet janvārī – 97% stundu.

Februārī vidējā Igaunijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena bija 59,15 EUR/MWh, kas bija par 10,5 % augstāka janvārī, bet, salīdzinot ar 2020. gada februāri, par 110% augstāka (28,11 EUR/MWh). Salīdzinot mēneša elektroenerģijas stundas cenu starp Igauniju un Somiju, var secināt, ka cenas bija vienādas 81% no apskata mēneša stundu skaita.

Februārī vidējā Lietuvas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena bija 59,31 EUR/MWh, kas bija par 10,6% augstāka nekā janvārī, bet, salīdzinot ar 2020. gada februāri, par 113% augstāka (27,77 EUR/MWh). Salīdzinot mēneša elektroenerģijas stundas cenu starp Lietuvu un Zviedrijas 4. tirdzniecības apgabalu, var secināt, ka cenas bija vienādas 69% no decembra stundu skaita.

Februārī, salīdzinot ar janvāri, samazinājās elektroenerģijas imports uz Baltiju no trešajām valstīm, kopš 2020. gada 5. novembra imports uz Baltiju ir iespējams tikai no Krievijas, jo Baltkrievijas – Lietuvas savienojums tirdzniecības darījumiem ir slēgts. Importētās elektroenerģijas apjoms, kas tika importēts no trešajām valstīm, samazinājās par 21% salīdzinājumā ar janvāri un bija 531 400 MWh, bet, salīdzinājumā ar 2020. gada februārī – palielinājās par 55% (342 104 MWh). Savukārt imports no Eiropas savienības valstīm palielinājās par 2% attiecībā pret janvārī un bija 730 455 MWh, bet attiecībā pret 2020. gada janvāri tas ir samazinājies par 26% (importētas 981 212 MWh).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!