Foto: LETA

Šā gada februārī vidējā biržas "Nord Pool Spot" Latvijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena bija 29,65 eiro par megavatstundu (MWh) un salīdzinājumā ar šā gada janvāri cena saruka par 41%, liecina AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) apkopotā informācija.

Savukārt salīdzinājumā ar 2015. gada februāri, kad cena bija 39,78 eiro par MWh, samazinājums ir par 25%.

AST skaidro, ka divi būtiskākie iemesli cenas samazinājumam bija hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjoma pieaugums Latvijā, kā arī Zviedrijas elektroenerģijas eksports uz Baltijas valstīm, kas pozitīvi atsaucās arī uz Latvijas tirdzniecības apgabala cenu.

"Nord Pool Spot" Latvijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas biržas nākamās dienas diennakts elektroenerģijas cena svārstījās no 18,34 eiro par MWh, kas bija zemākā cena, kopš sāka darboties elektroenerģijas birža, līdz pat 38,51 eiro par MWh. Salīdzinot mēneša elektroenerģijas stundas cenu starp Latviju un Igauniju, var secināt, ka cena bija vienāda 76% no mēneša stundu skaita, bet janvārī šis periods bija 25% no visām mēneša stundām.

Februārī vidējā Igaunijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena bija 28,28 eiro par megavatstundu, kas bija par 25% zemāka nekā janvārī, bet, salīdzinot ar 2015. gada februāri, par 15% zemāka.

Salīdzinot mēneša elektroenerģijas stundas cenu starp Igauniju un Somiju, var secināt, ka cenas bija vienādas 70% no februāra mēneša stundu skaita, kas salīdzinājumā ar janvāri ir samazinājums par 27 procentpunktiem. Sākot no 18. februāra, kad savu testa darbību sāka "NordBalt" starpsavienojums, elektroenerģijas cena Latvijas un Lietuvas tirdzniecības apgabalā pielīdzinājās Igaunijas tirdzniecības apgabalam.

Februārī vidējā Lietuvas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena sakrita ar Latvijas cenu, tā bija vienādas 100% no februāra stundu skaita, kas salīdzinājumā ar janvāri ir pieaugums par diviem rocentpunktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!