Foto: Evija Trifanova/LETA

Februārī, krītoties elektroenerģijas ražošanas apjomam lielajās koģenerācijas stacijās par 71% un pieaugot Daugavas HES ražošanai par 38% attiecībā pret janvārī, Latvijā saražotas 456 478 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas, kas ir par 12,2% mazāk nekā janvārī un par 22,6% mazāk nekā pirms gada, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Latvijas elektroenerģijas patēriņš februārī bija 608 238 MWh, kas ir par 10% mazāk nekā janvārī un par 3,6% mazāk nekā februārī pirms gada, tādējādi februārī valsts patēriņš ar vietējo ģenerāciju tika nodrošināts 75% apmērā, bet trūkstošais apjoms - 151 760 MWh - tika importēts no kaimiņvalstīm.

Februārī būtiski - par 38% attiecībā pret janvāri un par 62% attiecībā pret 2021. gada februāri pieauga Daugavas HES saražotās elektroenerģijas apjoms, tas skaidrojams ar lielāku ūdens pieplūdi hidroelektrostaciju rezervuāros lielo nokrišņu un sniega kušanas dēļ, jo kopumā februārī saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem vidējā diennakts gaisa temperatūra bija par 3,5 grādiem augstāka nekā norma jeb vidēji pēdējo 20 gadu laikā, un, šogad tai sasniedzot +0,4 grādus, pali sākās agrāk nekā citus gadus.

Tāpat februārī ir būtiski - par 71% attiecībā pret janvāri mazinājusies elektroenerģijas ražošana lielajās koģenerācijas stacijās - tas skaidrojams ar augsto gāzes un CO2 kvotu cenu, kā arī lielāku hidroelektrostaciju un vēja enerģijas izstrādi Latvijā un Skandināvijas valstīs, kā rezultātā noteiktās stundās Latvijas koģenerācijas staciju cenas piedāvājumi tika aizstāti ar lētākiem importa vai vietējiem atjaunīgajiem resursiem.

Siltāki laika apstākļi bija arī iemesls patēriņa samazinājumam - 2022. gada februārī attiecībā pret gadu iepriekš Latvijā elektroenerģijas patēriņš kritās par 3,2%, bet Skandināvijas valstīs, kur gaisa temperatūra bija par tikai 1,7 grādiem virs normas, patēriņš ir samazinājies par 9,1%.

Latvijā un arī Eiropā kopumā februārī elektroenerģijas cenas turpināja samazināties, caurmērā sasniedzot līmeni, kas bija novērojams 2021. gada novembrī pirms cenu rekorda pagājušā gada nogalē. 2022. gada februārī vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā samazinājās līdz 104,72 EUR par megavatstundu, kas ir par 27,3% mazāk nekā janvārī, bet attiecībā pret 2021. gada februārī cena ir par 77% augstāka.

Augsto vidējo elektroenerģijas cenu Latvijā vēl joprojām noteica tie paši apstākļi, kas iepriekšējos mēnešus - augstās izmaksas par fosilajiem resursiem un par CO2 kvotām, kas turpināja pieaugt, atsevišķās dienās vidējo elektroenerģijas cenu samazināja vēja enerģijas izstrādes apjoms Eiropā, ko bija iespējams importēt uz Baltiju un līdz ar to tas samazināja arī vidējo cenu Latvijā.

AST ir Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators. AST pieder dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" 68,46 % kapitāldaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!