Foto: F64

Līgatnes pagasta "Ratniekos" notiekošais mūzikas un mākslas festivāls "Laba daba" šogad būtiski samazinājis atkritumu apjomu, vienlaikus kļūstot par vienu no depozīta glāžu sistēmas ieviešanas celmlaužiem Latvijas masu pasākumu organizatoru vidū, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Pateicoties ''Mežpils alus'' investīcijām, festivāla apmeklētāji izmantoja iespēju dzērienus uzpildīt daudzkārt lietojamās glāzēs, tādējādi palīdzot festivāla organizatoriem ietaupīt 4,37 tonnas atkritumu.

2017. gadā, kad festivālu apmeklēja 10 000 apmeklētāju, no teritorijas tika izvestas 14,2 tonnas atkritumu. Savukārt 2018. gadā, kad apmeklētāju skaits bija līdzīgs kā šogad (t.i. 6000), atkritumu apjoms bija mērāms 10,24 tonnās. Šogad no teritorijas kopumā ir izvestas 5,87 tonnas atkritumu. Nemainīgi, kopš festivāla pirmsākumiem lielākais vairums atkritumu ir plastmasas un citi vienreizlietojamie trauki. Pēc festivāla organizatoru aplēsēm iepriekš, ik gadu, tika izlietots aptuveni 30 000 plastmasas glāžu.

Lai arī atkritumu skaita samazinājums vērojams vairākus pēdējos gadus, un tas saistīts ar dažādiem faktoriem, šogad samazinājums panākts, lielā mērā pateicoties, jaunieviestajai glāžu depozīta sistēmai, ko, investējot 30 tūkstošus eiro, izveidoja festivāla partneris ''Mežpils alus''. Tā paredz, ka apmeklētājs pie pirmā dzēriena iegādes iemaksā depozītu 3 eiro vērtībā par vairākas reizes lietojamu glāzi, kuru var lietot un papildināt visu festivāla laiku, saņemot iemaksāto depozītu atpakaļ, uzreiz pēc glāzes nodošanas. Sistēmu atzinīgi novērtējuši arī festivāla apmeklētāji, kuriem šogad bija ļauts festivāla teritorijā ienest arī savus līdzi paņemtos ēšanas piederumus un tukšās ūdens pudeles. Tās bija iespējams uzpildīt ar bezmaksas dzeramo ūdeni pie diviem, festivāla teritorijā brīvi pieejamiem, dziļurbuma krāniem. Tādējādi arī apmeklētāju, uz telšu pilsētiņu līdzi paņemto, lietu skaits, no kurām rodas atkritumi, bijis mazāks. Tendence ābeļdārza, kur iekārtota festivāla telšu pilsētiņa, atkritumu skaita samazinājumam novērota jau pēdējos trīs festivāla norises gadus.

Jau zināms, ka paralēli plašajai mūzikas skatuvju programmai, "Laba daba" organizatori piedāvā arī dažādas izzinošas un radošas aktivitātes. No tām, katru gadu, daļa tiek veltīta ar vides saudzēšanu un ilgtspēju saistītiem jautājumiem, par kuriem festivāla organizatori cenšas izglītot savu apmeklētāju, mudinot rīkoties atbildīgi un videi draudzīgi. Šogad, piemēram, radošās atkritumu pārstrādes darbnīcas, tika papildinātas ar dažādām teātra izrādēm, kurās tiek pievērsta uzmanība atkritumu apjomam pasaulē. Apmeklētājiem, kā ierasts, tika piedāvāti mobilie pelnu trauki jeb PET pudeļu sagataves. Tāpat šogad teritorijā tika aicināts nesmēķēt skatītāju zonās, ko apmeklētāji labprāt respektēja. Savukārt par kārtību un tīrību festivāla laikā rūpējās aptuveni 180 brīvprātīgo, kas ir mazāk kā iepriekšējos gados, kad palīgos nāca aptuveni 250 brīvprātīgo.

Atgādinām, ka "Laba daba" ir mūzikas un mākslas festivāls, kas nemainīgi, augusta pirmajā nedēļas nogalē, norisinās Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā "Ratnieki", Līgatnes pagastā. Uz sešām skatuvēm ik gadu skatāmi gan vietējo, gan ārvalstu mākslinieku koncerti, kuros pārstāvēti tiek ļoti dažādi mūzikas žanri: roks, regejs, ska, folks, elektroniskā mūzika un citi. Paralēli muzikālajam piedāvājumam, festivālā darbojas dažādas radošās un izzinošās darbnīcas visām paaudzēm, filmu kino zālīte, teātra paviljons un sporta turnīri. 2020. gadā festivāls notiks jau 12. reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!