Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēdējos gados ir novērojama pozitīva tendence, ka arvien vairāk iedzīvotāju sāk veidot uzkrājumus privātajos pensiju fondos, kas liecina, ka cilvēki izvēlas nelielu, toties garantētu peļņu. Vienlaikus izpratne par iespējām efektīvi pārvaldīt savu finanšu saimniecību un izmantot plašākas uzkrājumu veidošanas iespējas joprojām ir zema, norāda finanšu izglītības programmas "Nordea naudas skola" vadītāja Anna Fišere-Kaļķe

Tāpat "Nordea naudas skola" sadarbībā ar DCH Studijas treneriem aicina iepazīties ar Finanšu fitnesa programmu, kas radīta, lai ikvienu iedzīvotāju motivētu novērtēt savu "finanšu muskulatūru" un skaidrotu, kā sevi uzturēt labā finansiālajā formā pilnvērtīgai dzīvei jebkurā vecumā.

Ko darīt, ja vēlaties uzlabot finanšu veselību?


Foto: Shutterstock

Lai finanšu vingrinājumi sagādātu gandarījumu un būtu ērti izpildāmi ikdienā, svarīgi izvēlēties savām spējām un noteiktajam mērķim atbilstošu "finanšu treniņu" programmu, norāda "Nordea naudas skolas" pārstāvji. 

Tāpat arī jādefinē skaidrs, reāls un motivējošs mērķis, ko vēlies sasniegt. Mērķis arī noteiks to kādus "uzkrājumu vingrinājumus" vajadzēs izmantot - krāsi krājkontā eksotiskam ceļojumam, vai arī rūpēsies par savu labklājību atliekot naudu pensiju 3. līmenī. 

Līdzīgi kā uzsākot sporta treniņus, arī pirms nopietnākiem "finanšu vingrinājumiem" ieteicams konsultēties ar treneri, kurš palīdzēs saprast kā plānot personīgo budžetu un ieteiks piemērotāko treniņu programmu. 


Pareiza iesildīšanās - rezultatīva treniņa pamats


Foto: F64

Kad mērķis ir skaidrs, apkopojiet savus ikmēneša ienākumus un izdevumus, ņemot talkā pirkumu čekus vai internetbankas izrakstu, iesaka "Nordea naudas skolas" pārstāvji. Tāpat izpētiet informāciju par banku un apdrošinātāju piedāvātajām uzkrājumu iespējām, to atšķirībām.

Novērtējiet, cik daudz līdzekļus varat veltīt uzkrājumiem, vienlaikus neaizmirstot ikdienas vajadzības. Galvenais ir nepārcensties - jāpanāk, ka maciņš pakāpeniski pierod pie izmaiņām un uzkrājums ir patīkams ieguldījums, nevis papildu apgrūtinājums.

Sāciet ar pavisam nelielu slodzi, piemēram, saplānojiet savus ikmēneša izdevumus, mācieties neiztērēt visu naudu, bet gan katru mēnesi atlikt noteiktu summu, piemēram, krājkontā. Ja redziet, ka viegli sasniedzat izvirzītos mērķus, nosakiet jaunus - jau izaicinošākus. Regulāri uzkrājumi padarīs jūs finansiāli spēcīgākus un drošākus pret dažādiem satricinājumiem.

Sabalansētais treniņš


Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā norāda "Nordea naudas skola", iegūstot labu "finanšu tonusu", kas ļauj nelielu daļu ikmēneša ienākumu regulāri novirzīt uzkrājumiem, variet iepazīt "finanšu vingrinājumus", kas stiprina gan finanšu mugurkaulu ilgtermiņā, gan arī ļauj baudīt ikgadēju finanšu muskuļu pieaugumu.

Šādu sabalansētu treniņu piedāvā, piemēram, pensiju 3.līmenis vai uzkrājošā dzīvības apdrošināšana. Atkārtojot treniņu reizi mēnesī un regulāri papildinot šo uzkrājumu summu var ne vien parūpēties par savu finansiālo stabilitāti tālākā nākotnē, bet arī katru pludmales sezonu sākt ar iespaidīgu "finanšu presīti" - nodokļu atmaksu 24% apmērā no gada laikā veiktajām iemaksām.

Svarīgi atcerēties šādus ieguldījumus vismaz reizi gadā nepieciešams pārskatīt un izvērtēt tiem veltīto naudas summu, lai treniņu intensitāte mainītos atbilstoši personīgās finansiālās formas attīstībai.

Spēka treniņš


Foto: Shutterstock

Ja jums jau ir izkopts stabils personīgā budžeta mugurkauls un labi attīstīta finanšu muskulatūra, tad varat pievērsties treniņiem ar augstāku slodzi, veltot lielākus finanšu līdzekļus aktīviem ieguldījumiem, pamāca "Nordea naudas skola".

Sākot augstas intensitātes treniņus, nepieciešams kopā ar finanšu treneri analizēt ieguldījumu iespējas vērtspapīros, akcijās, obligācijās vai ieguldījumu fondos. Ar trenera atbalstu ir jāizveido jūsu finansiālajām spējām un mērķiem atbilstošs ieguldījumu portfelis. Jāatceras, ka vienmērīgākam muskuļu reljefam ieguldījumus ieteicams sadalīt dažādos risinājumos.

Spēka treniņu var veikt gan kā vienreizēju augstas intensitātes ieguldījumu, gan arī kā regulāru iemaksu izvēlētajos ieguldījumu risinājumos. Treniņa ilgumu variet brīvi izvēlēties, bet augstākam rezultātam vismaz reizi mēnesī jāpārskata ieguldījumi un nepieciešamības gadījumā jāmaina treniņu programma vai intensitāte.

Galvenais ir sākt


Foto: PantherMedia/Scanpix

Nedz stabilu uzkrājumu portfeli, nedz arī ideālu "presīti" nevar izveidot dažu treniņu laikā. Rezultāts jūtams tikai ieguldot mērķtiecīgu darbu ilgākā laika posmā. Tāpēc galvenais ir saņemties un sākt rūpēties par savu fiziskās un finansiālās formu, lai uzlabotu dzīves kvalitāti, atgādina "Nordea naudas skola".

Regulāri finanšu fitnesa vingrinājumi sniegs Tev nepieciešamo stabilitāti, lai uzveiktu dažādus neparedzētus tēriņus, realizētu savus sapņus un sekmīgi finišētu dzīves maratonā, parūpējoties par savu labklājību vecumdienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!