Foto: LETA

Fiskālās disciplīnas padome otrdien, 17. decembrī, priekšsēdētājas amatā uz nākamajiem trīs gadiem ievēlēja tās locekli un Latvijas Universitātes (LU) profesori Innu Šteinbuku, portālu "Delfi" informēja padomē.

Līdzšinējais vadītājs Jānis Platais, kurš padomi vada kopš tās dibināšanas 2014. gadā, amatu atstāj, jo saskaņā ar Fiskālās disciplīnas likumu viena un tā pati persona var ieņemt padomes priekšsēdētāja amatu ne vairāk kā sešus gadus pēc kārtas.

Padome norāda, ka arī turpmāk būs kompetents dialoga partneris izpildvarai un likumdevējam valsts budžeta plānošanas jautājumos, kā arī attīstīs analītiski pētniecisko kapacitāti.

"Augsti vērtējot paveikto, Fiskālās disciplīnas padomi turpmāk vēlos redzēt nevis kā kritiķi no malas, kas skarbi komentē valdības lēmumus par budžetu, bet konstruktīvu valdības sadarbības partneri, kurš pauž neatkarīgu viedokli, aicina uz dialogu un kura rekomendācijās ieklausās," uzsvērusi Šteinbuka.

Šteinbuka norādījusi, ka turpmākajā darbā vēlas veidot ciešāku padomes sadarbību ar Latvijas Banku, kas ir jaudīgs pētījumu centrs ar lieliem resursiem, un akadēmisko vidi.

Nākamajā gadā padome turpinās uzraudzīt ikgadējo budžeta plānošanu, izpētīs potenciālo nodokļu izmaiņu fiskālo ietekmi un aktualizēs Latvijas fiskālās ilgtspējas ziņojumu, kurā 20 gadu perspektīvā apskatīs valsts parāda apmēra attīstību, demogrāfiskās attīstības tendences un to sekas fiskālās politikas kontekstā.

Lai varētu sniegt lielāku un kvalitatīvāku pienesumu makroekonomiskās un fiskālās analīzes jomās, kā būtisku faktoru Šteinbuka minējusi arī nākamgad plānoto padomes ārējo novērtējumu kāds iepriekš nekad nav veikts. Vērtētāji būs eksperti no līdzīgām institūcijām citās ES dalībvalstīs.

Šteinbuka ir LU profesore, maģistra studiju programmas "Eiropas Studijas un ekonomiskā diplomātija" direktore. Kopš 2018. gada oktobra viņa bija Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta Valda Dombrovska (JV) padomniece. No 2011. gada līdz 2018. gadam vadījusi EK pārstāvniecību Latvijā. EK strādājusi kopš 2005. gada, bijusi ES statistikas biroja "Eurostat" Ekonomiskās un reģionālās statistikas departamenta un Sociālās un informācijas sabiedrības statistikas departamenta direktore. Pirms tam vadījusi Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, bijusi Starptautiskā Valūtas fonda Ziemeļvalstu un Baltijas valstu direktora vecākā padomniece Vašingtonā, kā arī ieņēmusi dažādus amatus Latvijas Finanšu ministrijā.

Fiskālās disciplīnas padome ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību.

Saeima padomē apstiprinājusi publisko finanšu konsultantu Jāni Plato, Rīgas Tehniskās universitātes profesoru Ingaru Eriņu, auditorkompānijas KPMG direktoru vadības un riska konsultāciju jomā Andžu Ūbeli, Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas departamenta vadītāju Mortenu Hansenu, Igaunijas Bankas viceprezidentu Ulo Kāsiku, kā arī Šteinbuku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!