Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") saglabājusi Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā "A-" līmenī, saglabājot stabilu nākotnes perspektīvu.

"Fitch" atzīmē, ka galvenie faktori, kas uztur Latvijas kredītreitingu augstajā "A-" līmenī, ir spēcīgās valsts finanses, kā arī institucionālais noturīgums un uzticamā politiskā struktūra, ko dod dalība Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā.

Savukārt kā Latvijas trūkumus "Fitch" min valsts mazo un atvērto ekonomiku, kas ir vārīga pret ārējiem satricinājumiem, un zemo iedzīvotāju ienākumu līmeni, kas ir zem "A" grupas vidējā rādītāja.

"Fitch" norāda, ka Latvijas ekonomika 2018.gada pirmajā ceturksnī pieauga par 4,6% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, kas atbilst 2017.gadā reģistrētajiem 4,5%. Visstraujāk pieaugošais sektors ir investīcijas, kas atspoguļo ES fondu un privāto investīciju kombināciju. Noturīgu privātā patēriņa izaugsmi veicināja reālo algu pieaugums un bezdarba samazināšanās.

Vienlaikus aģentūra prognozē, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes temps šogad palēnināsies līdz 4,3%, bet nākamajā gadā iekšzemes kopprodukts pieaugs par 3,4%, ņemot vērā lēnāku ES fondu apguvi, lēnāku investīciju pieaugumu un lielo tirdzniecības partneru izaugsmes palēnināšanos.

Pēc aģentūras pārstāvju vēstītā, spēcīgais darba tirgus uzturēs mājsaimniecību patēriņu kā galveno ekonomikas dzinēju 2019.gadā. "Fitch" prognozē, ka 2020.gadā Latvijas ekonomikas izaugsmes temps samazināsies līdz 2,7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!