Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") saglabājusi Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā "A-" līmenī, saglabājot stabilu nākotnes perspektīvu.

"Fitch" atzīmē, ka galvenie faktori, kas uztur Latvijas kredītreitingu augstajā "A-" līmenī, ir spēcīgās valsts finanses, kā arī institucionālais noturīgums un uzticamā politiskā struktūra, ko dod dalība Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā.

Savukārt kā Latvijas trūkumus "Fitch" min zemo iedzīvotāju ienākumu līmeni, kā arī augstāku iekšzemes kopprodukta (IKP) nepastāvību un ārējo parādsaistību līmeni salīdzinājumā ar citām valstīm, kurām noteikts līdzīgs kredītreitings.

"Fitch" norāda, ka Latvijas ekonomika pērn pieauga par 4,8%, reģistrējot pēdējos septiņos gados straujāko izaugsmi. Ekonomikas izaugsmi galvenokārt veicināja ļoti spēcīgā investīciju aktivitāte otrajā pusgadā, pateicoties Eiropas Savienības (ES) fondu apguvei. Aģentūra gan prognozē, ka investīciju pieaugums šogad un nākamgad palēnināsies, kas kopīgi ar vājāku ārējo pieprasījumu negatīvi ietekmēs ekonomikas izaugsmi.

Aģentūra prognozē, ka Latvijas vidējais IKP izaugsmes temps šogad un nākamgad veidos 3,1%. Tāpat "Fitch" uzskata, ka Ziemeļvalstu bankas turpinās spēlēt nozīmīgu lomu valstī un iekšzemes banku sektoru būtiski neietekmēs situācijas attīstība nerezidentus apkalpojošajā sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!