Foto: Reuters/Scanpix
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vērtēs Krievijā reģistrētas finanšu piramīdas shēmas "Gold Line International", kuru Lietuvā tur aizdomās par naudas izkrāpšanu no iedzīvotājiem, iespējamo darbību arī Latvijā, sacīja komisijas Komunikācijas daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Upleja.

Viņa atzina, ka līdz šim FKTK nav saņēmusi iedzīvotāju sūdzības par šādu iespējamo nelicencētu finanšu pakalpojumu piedāvātāju Latvijā, taču, ņemot vērā Lietuvas iniciatīvas, FKTK izvērtēs riskus, ka šādus pakalpojumus varētu aktīvi piedāvāt arī Latvijā.

"Ņemot vērā Lietuvas puses iniciatīvas, izvērtēsim riskus, ka šādus pakalpojumus varētu aktīvi piedāvāt arī Latvijā, un attiecīgi informēsim Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) un Valsts policiju," pastāstīja Upleja.

Jau vēstīts, ka Lietuvas centrālā banka ir vērsusies Lietuvas ģenerālprokuratūrā ar prasību izmeklēt "Gold Line International" darbību, jo ir radušās aizdomas, ka šis veidojums cenšas izkrāpt naudu no Lietuvas iedzīvotājiem.

"Saistībā ar aizdomām par nelikumīgām darbībām un centieniem izmānīt naudu no Lietuvas iedzīvotājiem Lietuvas Banka ir pieprasījusi, lai ģenerālprokuratūra sāktu pirmstiesas izmeklēšanu vai citādi aizliegtu iespējami nelikumīgās "Gold Line International" aktivitātes," teikts Lietuvas centrālās bankas izplatītajā paziņojumā.

Lietuvas Banka informē, ka "Gold Line International" savā vietnē lietuviešu valodā aicina iesaistīties shēmas darbībā, iemaksājot zināmu naudas summu. Sistēmas dalībniekiem tiek solītas peļņas iespējas atkarībā no tā, cik cilvēku shēmā iesaistīsies un cik daudz naudas viņi iemaksās. Turklāt tiek solīts, ka sistēmas dalībnieki gūs regulārus ienākumus, kuru apmērs palielināsies.

"Mēs varam saskatīt acīmredzamas finanšu piramīdas pazīmes. Lai aizsargātu sabiedrības intereses, mēs lūdzam ģenerālprokuratūru sākt pirmstiesas izmeklēšanu vai īstenot citus kriminālvajāšanas pasākumus," sacīja Lietuvas Bankas Finanšu pakalpojumu un tirgus uzraudzības departamenta direktors Viļus Sapoka.

Ziņots arī, ka FKTK pērn decembra beigās vēstīja par Sergeja Mavrodi finanšu piramīdas "MMM-2011" nelicencētu pakalpojumu sniegšanu Latvijā un aicināja iedzīvotājus atturēties no sadarbības ar nelicencētu pakalpojumu sniedzēju. "MMM-2011" nelicencēto pakalpojumu reklāmu bija izvietojis Latvijas teritorijā, tostarp sabiedriskā transporta līdzekļos, aicinot Latvijas iedzīvotājus ieguldīt naudas līdzekļus šajā uzņēmumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!