Foto: EPA/LETA

Valsts kanceleja (VK) paudusi bažas par iespējamo starptautisko tiesvedību, kurā Latvijas valsts varētu zaudēt desmitiem miljonu latu - Igaunijas uzņēmums "Wind One" varētu vērsties pret Latviju, jo pret tā meitas uzņēmumiem Latvijā ierosināts kriminālprocess un ir saskatāmi mēģinājumi slēpti pārņemt šo biznesu, teikts portālā "Pietiek.com" publicētajā kancelejas vēstulē ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

Portāls "Pietek.com" vēsta, ka tieši šī lieta un VK vēršanās pie ģenerālprokurora, kļuvusi par iemeslu tam, ka publiski "nopludināts" cits dokuments – kancelejas juristu atzinums par lidsabiedrības "airBaltic" bijušā līdzīpašnieka Bertolta Flika izredzēm piedzīt no Latvijas līdz pat 16 miljoniem latu lielu kompensāciju par valsts rokās nonākušajām aviokompānijas akcijām.

VK otrdien žurnālistiem paziņoja, ka atzinums Flika lietā ir tikai VK viedoklis, kas balstās uz spriedumu analīzi citos starptautiskās šķīrējtiesās skatītos investīciju strīdos, bet tā "nopludināšana" masu medijos ir kāda ekonomiskā grupējuma mēģinājums diskreditēt VK, jo kanceleja esot atmaskojusi šī grupējuma 50 miljonus eiro vērto reiderisma shēmu. Kanceleja gan nevēlējās nosaukt nedz ekonomisko grupējumu, kurš šādi rīkojies, nedz uzņēmumu, kuru reiderisma ceļā mēģināts pārņemt.

"Pietiek" vēsta, ka VK ziņojums, kura dēļ nopludināta informācija par Flika kompensāciju, ir vēstule ģenerālprokuroram, kurā aprakstīti mēģinājumi pārņemt Igaunijas uzņēmuma "Wind One" atjaunojamo energoresursu biznesa Latvijā. Dokumentā norādīts, ka viena no lietā iesaistītajām personām ir Eināra Repšes biedrības "Latvijas attīstībai" dibinātājs, Latvijas lielākā bioetanola ražošanas uzņēmuma "Jaunpagasts Plus" valdes priekšsēdētājs un īpašnieks Donāts Vaitaitis.

Portāls "Pietiek.com" vēsta, ka Igaunijas OU "Wind One" Latvijā pieder koncerns SIA "Winergy", kam ir ķīla "Norvik bankā". Pret šo koncernu sākta krimināllieta par krāpšanu un naudas atmazgāšanu, tā kapitāldaļas, nauda un arī vēja ģeneratori ir arestēti, un par mantas pārvaldnieku iecelts Vaitaitis, teikts "Pietiek.com" publiskotajā VK vēstulē. Aresta dēļ uzņēmuma darbība ir faktiski apturēta, bet 10.jūnijā ierosināts tiesiskās aizsardzības process.

Vēstulē norādīts, ka arī SIA "Jaunpagasts Plus" ir apjomīgas saistības "Norvik bankā", turklāt drīz pēc "Winergy" mantas aresta banka nodibinājusi četrus uzņēmumus - uzņēmumus "NBT Enbergy", "NBT1 Enbergy", "NBT2 Enbergy" un "NBT3 Enbergy" - un šo uzņēmumu valdē iecēlusi Vaitaiti.

VK vēstulē norāda, ka strīdā pamatā ir "Winergy" saistības ar "Norvik banku", dokumentā arī pieļauts, ka kriminālprocess par krāpšanu un naudas atmazgāšanu ierosināts pēc "Norvik bankas" iesnieguma.

Vēstulē VK lūgusi izvērtēt "Winergy" mantas aresta pamatotību, kā arī paudusi bažas, ka starptautiskajā tiesvedībā par nepamatotu varas resursu izmantošanu Latvija var zaudēt un tai var nākties maksāt vairākus desmitus miljonus latu.

Starptautiskā šķīrējtiesa "varētu atzīt, ka Latvijas Republika tiesībaizsardzības iestāžu personā ir pieļāvusi OU "Wind One" atjaunojamo energoresursu biznesa Latvijā ekspropriāciju", pausts "Pietiek.com" publicētajā kancelejas vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!