Foto: AFI
Kamēr netiks garantētas brīvas pārvietošanas iespējas, lidsabiedrības „airBaltic” šefs Bertolds Fliks uz Latviju nebrauks, tas teikts valdībai adresētajā Flika pārstāves vēstulē, kas nonākusi portāla „Delfi” rīcībā.

Valdība otrdien aicināja Fliku, kurš jau ilgāku laiku uzturas Vācijā, ierasties uz valdības sēdi, kurā bija paredzēts spriest par situāciju lidsabiedrībā. Taču Fliks šim aicinājuma atsaucies nav. Vēstulē skaidrots, ka Fliks labprāt ierastos uz sēdi, taču to nedarīs, jo neesot garantiju par viņa brīvu pārvietošanos Latvijā.

Vēstulē atgādināts par 20.maijā prokuratūrā sākto izmeklēšanu pret politiķi Ainaru Šleseru (PLL) un citiem, izmeklēšanā veiktas un pieprasītas vairākas kratīšanas, tostarp arī Flika mājās un birojā. Filikam joprojām neesot skaidrs, kāds statuss viņam ir lietā. Viņš arī vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), prasot garantijas personas brīvas pārvietošanās nodrošināšanai, taču prasība noraidīta.

Tāpēc Flikam esot bažas, ka Latvijā varētu tikt izdots viņa aizturēšanas orderis un viņš varot tikt aizturēts. Ņemot to vērā, Flika pārstāve ieteikusi viņam nepiedalīties valdības sēdē un nebraukt uz Latviju, kamēr Ministru kabinets nespēs garantēt viņa brīvu pārvietošanos.

Valsts kancelejā norādīts, ka premjera Valda Dombroska (V) uzdevumā, Fliks telefoniski aicināts uz otrdienas sēdi. Vienlaikus norādīts, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likumu, tiesībsargājošās iestādes darbojas neatkarīgi un valdība to darbā iejaukties nevar.

Jau ziņots, ka valdība turpina vērtēt vairākas iespējas, kā līdz gada beigām nodrošināt Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" likviditāti.

Latvijas valdība 28.jūnijā vienojās pieaicināt finanšu ekspertu, kas izvērtēs "airBaltic" audita ziņojumu un sniegs redzējumu par tālākajiem risinājumiem, tostarp aviokompānijas likviditātes nodrošināšanai. Tas, cik lieli ieguldījumi būtu nepieciešami, lai nodrošinātu "airBaltic" likviditāti, netiek pagaidām atklāts.

Pēc satiksmes ministra Ulda Auguļa teiktā, "airBaltic" zaudējumi 2011.gada piecos mēnešos veido aptuveni 13 miljonus latu. Saistībā ar zaudējumiem "airBaltic" akcionāru sapulcē 25.jūlijā varētu tikt vērtēta gan iespēja samazināt Flika atalgojumu, gan aviokompānijas vadības atbildība kopumā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, šobrīd tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un kompānijai „Baltijas Aviācijas sitēmas" (BAS) ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. Savukārt BAS 50% kapitāldaļu pieder "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Flikam, bet vēl 50% - Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!