Foto: Edijs Pālens
Nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" prezidents Bertolds Fliks ar divām ķīlām, kas katra rakstāma astoņciparu skaitļiem, nokļuvis pagājušās nedēļas lielāko komercķīlu devēju topā, liecina Uzņēmumu reģistra (UR) statistika.

UR reģistrētas divas Flika izsniegtas ķīlas – 28,2 miljonu un 18,273 miljonu latu apmērā. Abos gadījumos ķīlas ņēmējs ir Lietuvas banka "Snoras", savukārt kā parādnieks reģistrēta Flikam piederošā SIA "Baltijas Aviācijas Sistēmas" (BAS), kas līdz ar Latvijas valsti ir "airBaltic" līdzīpašniece.

Uz lūgumu pastāstīt par darījumu mērķi, BAS pārstāvis Juris Pētersons portālam "Delfi" atbildēja, ka jautājums par komercķīlu saistīts ar saimniecisko darbību un šādus ar finansēm saistītos jautājumus BAS detalizēti nekomentē.

BAS mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka bez 47,2% "airBaltic" daļu kompānijai pieder arī 50% SIA "North Hub Services" un 70% SIA "Baltic Taxi". Pilnībā BAS pieder arī firmas "Baltic Airline Services" un "FLS".

Jau ziņots, ka pagājušā gada decembrī "airBaltic" pārdevusi BAS savu zīmolu un ar to saistītas piecas preču zīmes "airBaltic.com", "airBaltic Travel.com", "airBaltic Hotels", "Baltic Miles" un "Baltic Taxi". Vēlāk Fliks skaidroja, ka tas darīts, lai mākslīgi uzlabotu lidsabiedrības bilanci, kas nepieciešams, lai varētu kredītus jaunu lidmašīnu iegādei. Fliks iepriekš vairākkārt uzsvēris, ka "airBaltic" zīmols tiks atdots kompānijai tad, kad to ļaus finanšu rādītāji, jo pārdots, lai tos uzlabotu.

Fliks gan iepriekš norādīja, ka kompānijas finansiālā situācija nav piemērota zīmola ātrai atdošanai kompānijai. Savukārt Satiksmes ministrija uzskata, ka "airBaltic" finansiālā situācija kompānijas zīmola atgūšanu pieļauj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!