Foto: AFI
Nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" prezidents un izpilddirektors, kā arī netiešs aviokompānijas akcionārs Bertolts Fliks vaino otrā akcionāra – valsts - finanšu konsultantu "Prudentia" kaitniecībā un apšauba iespējas viegli izveidot jaunu lidsabiedrību. Tāpat 'airBaltic' lūgs prokuratūrai izvērtēt "Prudentia" rīcību, teikts Flika paziņojumā.

Fliks norāda, ka "Prudentia" sniedza medijos gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, "nerespektējot konfidencialitātes līgumu un konsultāciju nozarē pieņemto praksi". Fliks "Prudentia" dēvē par mazu un nepazīstamas firmu, kuras darbība "met ēnu uz šī konsultanta reputāciju, jo sarunu vešanai no valdības puses nolīgtais uzņēmums pēdējās nedēļās nav sazinājies vai meklējis dialogu ar "airBaltic" privāto akcionāru BAS".

Fliks uzskata, ka "Prudentia" pieprasa informāciju no lidsabiedrības "ar mērķi izzināt biznesa noslēpumus, izvirza prasības par simtiem miljonu eiro vērtām garantijām, kas nav izpildāmas".

Fliks arī noraida "Prudentia" apgalvojumus, ka BAS ir tukša čaula, jo privātais akcionārs "pēdējā gada laikā aviosabiedrībā ieguldījis 70 miljonus eiro (aptuveni 49 miljonus latu)", un nosoda runas par iespējām veidot jaunu lidsabiedrību.

"Kamēr valsts bloķē investīciju ieplūšanu, arī pēc publiskiem uzbrukumiem BAS iemaksājis "airBaltic" kapitālā avansā 17 miljonus eiro (aptuveni 12 miljonus latu). Tādēļ tāda veida diskusija par jaunu aviokompāniju nav adekvāta. Jau šobrīd pastāv funkcionējoša aviokompānija," uzsver Fliks, norādot, ka jaunas aviokompānijas izveide prasa vērienīgas investīcijas,

Fliks uzskata, ka valdības finanšu konsultanta darbības nodara kaitējumu lidsabiedrībai, "rodas iespaids, ka "Prudentia" apzināti vēlas nodarīt kaitējumu "airBaltic", sabotē sarunas, lai turpmāk veidotu jaunu aviokompāniju".

"Ja valsts grib veidot jaunu aviokompāniju, tad jāļauj privātajam investoram ieguldīt līdzekļus "airBaltic"," uzskata Fliks.

"airBaltic" vērsīsies ģenerālprokuratūrā, lūdzot pārbaudīt Latvijas valdības nolīgtā uzņēmuma "Prudentia" iespējamās noziedzīgās darbības, "kuras sagatavojušas augsni jaunas aviokompānijas izveidei", teikts Flika paziņojumā medijiem.

Jau ziņots, ka "Prudentia" pārstāvji ceturtdien atzina - izredzes glābt maksātspējas problēmās slīgstošo nacionālo aviokompāniju "airBaltic" ar katru dienu samazinās, par ko lielā mērā ir "jāpateicas" kompānijas vadītājam un netiešam līdzīpašniekam Bertoltam Flikam.

Lai apspriestu situāciju ar finanšu grūtībās nonākušo nacionālo lidsabiedrību "airBaltic", Rīgā ieradies privātā akcionāra SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" netiešs īpašnieks, kāds investors no Krievijas, ar kuru valdības finanšu konsultantam jāsāk sarunas, bet kura vārdu valdība neatklāj.

BAS pēc valdības prasības atklājis uzņēmuma patiesos labuma guvējus, bet valdība šīs ziņas nepublisko. Turklāt valdībai esot šaubās par BAS sniegtās informācijas patiesumu. BAS pieder uz pusēm "airBaltic" prezidenta, Bertoltam Flikam un Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management".

Trešdien "airBaltic" paziņoja, ka lūgusi tiesai piemērot uzņēmumam tiesiskās aizsardzības procesu un vienlaikus izskanēja arī ziņas par iespējamu lidojumu atcelšanu. Pats uzņēmums trešdien vakarā vēstīja, ka aviokompānija darbu turpinās, taču "gadījumā, ja aviokompānija būs spiesta atcelt reisus, mēs par to ziņosim atsevišķi un pēc iespējas ātrāk". "Jau iepriekš atvainojamies pasažieriem par jebkādām iespējamām neērtībām nākotnē," teikts lidsabiedrības paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!