Foto: LETA

Jaunā Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likuma prasība kases čekos norādīt arī vienas vienības vērtību bez nodokļa, kas pārsteidza tirgotājus un uzņēmējus, likumā ieviesusies tehniskas kļūdas dēļ, un jau trešdien atbildīgās instances šo kļūmi labos, portālam "Delfi" otrdien atzina Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Lelde Kaunese.

Izstrādājot PVN likumu jaunā redakcijā, ir radusies tehniska kļūda, kurai FM jau radusi risinājumu, uzsver ministrijas pārstāve. FM piedāvā grozījumus PVN likumā, atgriežoties pie regulējuma, kāds bija līdz pagājušā gada nogalei - vienkāršotajā nodokļu rēķinā netiks prasīts uzrādīt vienas vienības cenu bez nodokļa.

Ministrijā mierina, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) nesodīs nodokļu maksātājus, kas izsnieguši čekus, nenorādot vienas vienības vērtību bez nodokļa. Savukārt, tiem, kas saņēmuši šādus rēķinus, saglabājas tiesības atskaitīt priekšnodokli.

Trešdien FM priekšlikums tiks izskatīts Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē. Pēc tam Saeima otrajā galīgajā lasījumā to izskatīs plenārsēdē.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs ( V) portālam "Delfi" trešdien atzina, ka jaunā PVN likuma mērķis nav bijis radīt sarežģījumus cilvēkiem. Viņš sola situāciju risināt, ja tiešām atklāsies problēmas. Reirs skaidroja, ka likumu izstrādājusi FM un deputātu uzdevums bija to atbalstīt vai neatbalstīt, tāpēc skaidrojums par to, kāds ir jauno prasību mērķis, jāsniedz ministrijai. "Skaidrs, ka nav bijis mērķis kādam sarežģīt dzīvi," uzsvēra Reirs, sakot – ja būs sūdzības, tad tās izskatīs un problēmu atrisinās.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka līdz šim nebijušas prasības kases čekiem, kuras noteiktas jaunajā PVN likumā un kuras, iespējams, tur ieviesušās ierēdņu pārrakstīšanās dēļ, radījušas galvassāpes tirgotājiem un uzņēmējiem, jo padarījušas ierastus kases čekus par likumam neatbilstošiem. Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) jau lūgusi grozīt jauno likumu, kurš ir spēkā kopš 1.janvāra. Jauno PVN regulējumu par nepilnīgu atzīst arī Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Līdz šim kases čekos bija jānorāda vien preču cena un vērtība vai atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem, un PVN summa. Taču jaunais likums prasa čekā norādīt papildus rekvizītus - preces vai pakalpojuma cena (vienas vienības vērtība bez nodokļa) un darījuma kopsumma (bez nodokļa).

Tas nozīmē, ka šobrīd tirgotāji, nepārprogrammējot kases aparātus, nevar izsniegt likumam atbilstošus čekus, jo līdz šim vienas vienības vērtība bez nodokļa čekos netika uzrādīta, jo šādas prasības nebija. Līdz ar to šobrīd pircējs, kurš vēlas čekus ar vērtību līdz 100 latiem kopa ar nodokli uzrādīt VID kā attaisnojuma dokumentus priekšnodokļa atskaitīšanai nevar to izdarīt un viņam par katru pirkumu vai saņemto pakalpojumu būtu jāpieprasa izrakstīt pavadzīmi vai kvīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!